latinica  ћирилица
04/08/2023 |  08:21 | Аутор: РТРС

Марчета: Прекинути ћутњу о страшном злочину над Србима на Петровачкој цести

На Петровачкој цести прије 28 година десио се геноцид над недужним српским народом, али о томе цијели свијет ћути, изјавио је Срни предсједник Удружења протјераних грађана општине Дрвар Миле Марчета.
Миле Марчета - Фото: РТРС
Миле МарчетаФото: РТРС

Марчета је позвао становништво Крајине да дође данас у Босански Петровац и да покаже да никада није заборавило Петровачку цесту.

- Предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић својим доласком на Петровачку цесту показују српско јединство и слогу, као и да брину о свом народу. Долазак Додика и Вучића у Босански Петровац веома је значајан јер они дају примјер да се никада не смије заборавити историја, али и овај страшни злочин у љето 1995. године - рекао је Марчета.

Он је поручио да српски народ треба да се чува нових страдања и да зато треба да се држи заједно.

Марчета је истакао да међународна заједница није одала поштовање народу из Крајине, Далмације, Баније, Лике и Кордуна када је ријеч о страшном страдању на Петровачкој цести.

- Нико никад није поменуо геноцид који се догодио Србима из Републике Српске Крајине. Геноцид се десио и то треба да буде у главама свих који расправљају често о Србима - рекао је Марчета и додао да су Срби кроз вијекове изложени страдањима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас ће заједно са предсједником Србије Александром Вучићем присуствовати обиљежавању Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја" на Петровачкој цести у селу Јањила код Босанског Петровца, гдје ће положити цвијеће.

Додик и Вучић посјетиће спомен-обиљежје и будући комплекс са спомен-капелом српским избјеглицама убијеним на Петровачкој цести у селу Јањила, а очекује се да ће догађају ће присуствовати и Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије са свештенством.

Из Кабинета епископа бихаћко-петровачког су навели да ће Додик и Вучић положити цвијеће и одати пошту страдалницима који су на том мјесту убијени 7. августа 1995. године.

Централна церемонија обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја" биће одржана вечерас од 19.00 часова на Тргу мајора Зорана Карлице у Приједору.

Обиљежавање овог догађаја организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Хрватска авијација прије 28 година у Погрому "Олуја" бомбардовала српске избјегличке колоне на путу у селу Јањила код Босанског Петровца.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је раније да је тим путем ишла избјегличка колона из Лике и сјеверне Далмације и да је тада на лицу мјеста страдало десеторо људи, међу којима је четворо дјеце, дјевојка од 20 година, а неколико десетина Срба је тешко рањено, након чега је двоје је подлегло.

Штрбац је навео да је најтрагичнија судбина Ведране Стијеље која је на Петровачкој цести изгубила мужа и свекра, била рањена и она и њена ћерка од три године.

Према његовим ријечима, Ведрана се породила у новосадској болници и умрла на порођају, а љекари су рекли да је једини разлог смрти шок који је доживјела.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" протјерано је више од 220.000 Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала сва обиљежја геноцида.

Погром Срба у "Олуји" почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.