latinica  ћирилица
04/08/2023 |  08:31 ⇒ 09:54 | Аутор: РТРС

Јавор: Приједор је поносан што је ове године домаћин обиљежавању Дана сјећања (ВИДЕО)

Традиција да Република Српска и Србија заједно обиљежавају Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у погрому "Олуја" снажна је порука свима да је српски народ јединствен и сложан и да ће тако бити и у будуће, рекао је градоначелник Приједора Слободан Јавор.
Слободан Јавор - Фото: РТРС
Слободан ЈаворФото: РТРС

Јавор је гостујући у нашем Јутарњем програму нагласио да му је изузетна част што се ове године Дан сјећања обиљежава у Приједору.

- Иако је то тужан дан, уједно је и велики за наш град зато што ћемо одати почаст свим људима који су страдали у Олуји, на Петровачкој цести и Сводни - истакао је Јавор.

Додао да је сама организација скупа тражила велику пожртвованост градских власти.

- Када у ваш град долази највише руководство Српске и Србије, као и патријарх српски Порфирије, све мора бити на врхунском нивоу. Велики број људи је укључен у организацију како би све протекло у најбољем реду - каже градоначелник.

Очекује велики број грађана на тргу у Приједору.

- Према неким процјенама биће 15 до 20 хиљада људи, што Приједорчана, тако и из других градова. Све је спемно и очекујем да ће све проћи у најбољем реду - нагласио је Јавор.

Јавор истиће да је град Приједор међу првима који је прихватио избјеглице из Хрватске, а затим и из западане Крајине.

- Хвала свима што су препознали Приједор као мјесто које је пружило руку свим избјеглим људима - рекао је Јавор и позвао све заинтересоване да данас дођу на Трг мајора Зорана Карлице гдје ће у 19.00 часова бити одржан Централни догађај - заједничко обиљежавање Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у погрому "Олуја", хрватској војно-полицијској акцији 1995. године.