latinica  ћирилица
04/08/2023 |  09:08 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Линта: "Олуја" је највећи некажњени злочин послије Другог свјетског рата (ВИДЕО)

Злочиначка акција "Олуја" је највећи некажњен злочин који се десио у Европи послије Другог свјетског рата, изјавио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Линта је напоменуо да је тај злочин некажњен зато што у Хрватској не постоји политичка воља да се хрватско друштво суочи са својом злочиначком прошлошћу и да се процесуирају масовни злочини против српског народа.

- У Хрватској доминирају двоструки стандарди суђењима за ратне злочине и за жртве. Хрватским жртвама се одају почасти док се српске жртве прешућују, понижавају и омаловажавају - напоменуо је Линта. 

Линта је рекао да је трагична чињеница да је прошло 28 година од акције "Олуја", а у Хрватској се суштински ништа није промијенило везано за тај догађај и генерално за читав рат".

- Има веома мало помака, али нема суштинског искорака. Са подручја данашње Хрватске протјерано је више од пола милиона Срба. Не смијемо заборавити прво етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата, то је протјеривање преко 70.000 Срба у јесен и зиму 1991. године са већег дијела западне Славоније у хрватским злочиначким акцијама Откос, Оркан и Папук 91  - истакао је Линта.