latinica  ћирилица
04/08/2023 |  10:10 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Којић: За Дураковића и Суљагића је нормално да Срби "треба да ћуте"

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић затражио је хитан састанак код предсједника Републике Српске Милорада Додика, упозоравајући да су притисци на породице убијених Срба широм Српске свакодневни и да се томе мора стати украј.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Он је истакао да је, након што је указао на праве циљеве такозваног извјештаја Меморијалног центра Сребреница "о негирању геноцида у Сребреници", у федералним медијима кренула кампања и напади на њега, те да се чак спомиње и некаква одмазда, што је, како каже, класична замјена теза и подвала.

- Први је кренуо потпредсједник Републике Српске Ћамил Дураковић који ме оптужује да ја стављам мету на чело муслиманима из Сребренице који су учествовали у изради овог такозваног извјештаја. Он тврди да ја угрожавам сигурност повратницима, а ја га сада јавно питам - а шта сам ја? - рекао је Којић.

Он је упитао зашто је протјеран са свог огњишта 1992. године, а вратио се тек 1996. године?

Којић каже да није повратник, као што није ни жртва онога коме Дураковић "аплаудира из првог реда у Незуку док тај /Орић/ пријети новим крвопролићем".

- Нисам никад чуо тог "шатор политичара" да је осудио било кога за злочине над Србима или да је реаговао на покушај убиства /предсједника Србије/ Александра Вучића у Поточарима, али се сјећам врло добро ко је био у друштву Насера Орића када је ухапшен у Швајцарској - истакао је Којић.

Којић је рекао да Дураковић није позвао да се заштити његова породица када је Емир Суљагић ставио мету на чело његовој /Којићевој/ мајци, али и још 26 жена, међу којима је и Иванка Ранкић, чијег сина су Дураковићеви сународници живог испекли, а његово тијело довезли на мјесто гдје се сада налази Меморијални центар.

Он је навео да се сјећа да је Дураковић тражио да Сребреница буде дистрикт и да на тај начин разбије Републику Српску, од које сада прима добру плату.

- Можда се сада доказује свом народу којег је преварио на посљедњим локалним изборима када је само гледао свој лични интерес као и Орић 1995. године, када је побјегао из Сребренице - навео је Којић.

Суљагић је очигледно индиспониран, каже Којић, због чињенице што је јавно указано на све пропусте његових "стручњака", па сада "покушава да спаси што се спасити може".

Којић је оцијенио да управо Меморијални центар таргетира истомишљенике судије /Приске Матимбе/ Нијамбе, али и врхунског стручњака специјализованог за изучавање историје Холокауста Гидеона Грајфа и његовог тима којег је ангажовала Влада Републике Српске и који су стручно обрадили дешавања око Сребренице и Сарајева.

- А што се тиче сигурности дотичних, нека се не брину, никоме ја нисам пријетио, само сам изнио чињенице. Сви грађани су безбједни у Републици Српској, полиција је врло професионална - поручио је Којић.

Он је рекао да никад није чуо од наведене двојице да су осудили што неко добија пријетње, а представља српске жртве и да је то за њих нормално јер "Срби треба да ћуте".

- Да се они питају ми не бисмо смјели ни рећи да смо Срби, забранили би нам све, али на њихову несрећу - неће моћи - нагласио је Којић.

Он је упитао Суљагића којом ријечју је пријетио Едину Икановићу који је у извјештају представљен као правник са вишегодишњим искуством у локалној самоуправи, а у ствари је одрадио само приправнички стаж у општини Сребреница.

- Од њега ништа друго сем лажи не могу очекивати, јер њега боли чињеница да смо разоткрили лаж у вези са смрти његовог оца коју он жели да представи као жртву наводног геноцида - додао је Којић.

Меморијални центар Сребреница објавио је на свом сајту извјештај који је, како су навели, забиљежио 90 случајева негирања такозваног геноцида од маја 2022. до маја ове године у објавама медија на интернету и изјавама јавних личности у БиХ, Хрватској, Србији и Црној Гори.