latinica  ћирилица
04/08/2023 |  10:17 ⇒ 15:06 | Аутор: РТРС

Стевандић разговарао са Орлићем; Договорено формирање парламентарног форума"Србија и Република Српска"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је данас у Административном центру Владе Републике Српске са предсједником Народне скупштине Републике Србије Владимиром Орлићем о актуелној политичкој ситуацији у региону и о јачању билатералних односа између Републике Србије и Републике Српске.
Стевандић и Орлић - Фото: РТРС
Стевандић и ОрлићФото: РТРС

На састанку је договорено формирање парламентарног форума"Србија и Република Српска" који ће бити потписан у септембру у Београду.

Стевандић и Орлић су током састанка истакли изузетну важност јачања политичког дијалога између Републике Српске и Републике Србије.

Предсједник Орлић потврдио је потпуну подршку Републике Србије Републици Српској у складу са споразумом о специјалним и паралелним везама.

На састанку су размотрени и кључни регионални и међународни изазови с којима се обе земље суочавају, а оба предсједника изразила су спремност за заједничко рјешавање тих изазова те подршку стабилности и миру у региону.

Стевандић и Орлић потврдила су заједничку подршку принципима Дејтонског мировног споразума.

На састанку је изражена одлучност за додатно јачање економске сарадње и стварање повољних услова за инвестиције.
Предсједник Орлић је нагласио спремност Републике Србије да подржи пројекте који ће допринијети економском развоју Републике Српске али и читавог региона.

Говорећи о заједничким пројектима, наглашено је да су приоритетни инфраструктурни пројекти који ће додатно повезати двије земље, те да је потребно што прије зауставити све политичке опструкције које блокирају капиталне инвестиције.