latinica  ћирилица
04/08/2023 |  12:31 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Чубриловић-Весић: Изградња ауто-пута Београд-Сарајево капиталан пројекат

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас у Бањалуци са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Гораном Весићем на тему инфраструктурног повезивања Републике Српске и Србије и унапређења сарадње.
Чубриловић и Весић - састанак - Фото: Уступљена фотографија
Чубриловић и Весић - састанакФото: Уступљена фотографија

Министри су разговарали о саобраћајној повезаности Српске и Србије у области друмског, жељезничког и авио-саобраћаја, са акцентом на изградњу аутопута Београд-Сарајево.

Чубриловић и Весић констатовали су да Република Српска и Србија никада нису имали бољу сарадњу када је ријеч о саобраћајној повезаности, подсјетивши да Србија гради два аутопута и двије брзе саобраћајнице према Републици Српској.

- Изузетно смо поносни на то што имамо четири саобраћајне везе између Србије и Републике Српске. Прва је дионица ауто-пута Сремска Рача-Кузмин, дужине 18 километара, као и мост преко Саве који је потпуно завршен. Гради се и ауто-пут Рума-Шабац, те се наставља са брзом саобраћајницом до Лознице, са два крака према Српској преко Бадовинаца и Шепка код Зворника, што је још једна веза са БиХ и Републиком Српском. Завршава се ауто-пут до Пожеге одакле ће се једним ауто-путем ићи према Дугој Пољани и Црној Гори, док ће други ауто-пут водити према Котроману, односно Вишеграду - рекао је Весић.

Чубриловић је рекао да су инфраструктурни пројекти изузетно важни за регионално повезивање, те да Република Српска са своје стране чини све да повеже Србију са Републиком Српском што квалитетнијом путном инфраструктуром.

- Република Српска је опредијељена да шири мрежу аутопутева, а регионално саобраћајно повезивање је један од приоритета Владе Републике Српске. Изградња ауто-пута Београд-Сарајево је капиталан пројекат који ће убрзати и помоћи унапређењу путне инфраструктуре и комуникације, али и привредног развоја. Увјерени смо да ће пројекти бити завршени у предвиђеном року - рекао је Чубриловић.

На састанку је истакнуто да ће се радити и реконструкција жељезничке пруге Београд-Рума-Зворник-Добој-Сарајево, у сарадњи са Жељезницама Републике Српске, Жељезницама Федерације БиХ и Жељезницама Србије.

На састанку је било ријечи и о унапређењу сарадње у области ваздушног саобраћаја и могућности повећања броја летова на релацији Београд-Бањалука-Београд.

Када је ријеч о аеродрому Требиње, министри су нагласили да се интензивно проводе неопходне активности и процедуре на реализацији пројекта изградње аеродрома у Требињу, као објекта од стратешког значаја за Републику Српску и Републику Србију, те да се за наредне кораке чека одлука са нивоа БиХ – потписивање Меморандума о разумијевању на изградњи аеродрома између Савјета министара БиХ и Владе Србије.

Чубриловић и Весић разговарали су и о унапређењу сарадње Ауто-мото савеза Републике Српске и Ауто-мото савеза Републике Србије, унапређења пружања помоћи на путу и превенције безбједности саобраћаја.

На састанку је поручено да је Република Србија привржена завршетку пројеката, те да се заједнички инфраструктурни пројекти одвијају планираном динамиком.