latinica  ћирилица
04/08/2023 |  12:37 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Випотник и Вујовић: Заједнички рјешавати проблеме и креирати пројекте у области заштите животне средине

У оквиру посјете државних органа Републике Србије Републици Српској, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник састао се данас у Бањалуци са министарком заштите животне средине Србије Иреном Вујовић.
Випотник - Вујовић - Фото: Уступљена фотографија
Випотник - ВујовићФото: Уступљена фотографија

Министри Випотик и Вујовић су се договорили да се појачају активности на трајном рјешавању проблема загађења ријеке Дрине плутајућим отпадом, али је за конкретне акције неопходно да се сачека формирање владе Црне Горе, пошто се ради о заједничком проблему све три земље, наводи се у саопштењу.

На састанку се разговарало и о успостављању Резервата биосфере Дрина као прекограничног подручја под заштитом УНЕСКО у чији састав би ушла већ заштићена подручја у Србији – Национални парк "Тара" и Парк природе "Мокра Гора", а на подручју Републике Српске, БиХ – Национални парк "Дрина".

Договорено је да Министарство заштите животне средине Републике Србије финансира израду номинацијског документа који се доставља у сједиште УНЕСКО, а да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске инситира на што скоријем успостављању Државне комисије за сарадњу БиХ са УНЕСКО, како би се ове активности могле наставити.

Министри Бојан Випотник и Ирена Вујовић су се договорили се досадашња добра сарадња додатно појача и да се убрза размјена информација, како би се заједнички рјешавали проблеми и креирали пројекти у области заштите животне средине.