latinica  ћирилица
04/08/2023 |  12:43 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Минић-Танасковић: Српска и Србија ће заједно радити на спречавању ширења афричке куге свиња

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић данас је у оквиру посјете Владе Републике Србије Републици Српској одржао састанак са министарком пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Јеленом Танасковић и њеним сарадницама, саопштено је из овог Министарства.
Минић и Танасковић - састанак - Фото: Уступљена фотографија
Минић и Танасковић - састанакФото: Уступљена фотографија

Узимајући у обзир озбиљност ситуације у вези са појавом афричке куге свиња у земљама региона, укључујући и недавну ескалацију болести у Српској, као и погоршање епидемиолошке ситуације у Србији, министри су на састанку усагласили да ће заједнички радити на размјени информација у вези са епидемиолошком ситуацијом, планом спровођења мјера спречавања ширења болести и превенцији, како би се зауставило ширење болести и умањио ризик даљег ширења и економске посљедице по привреде Србије и Српске.

Танасковић и Минић су на састанку разговарали и о другим актуелностима у ресорима, те о заједничким пројектима Србије и Српске.

Овом приликом је договорено да је у области противградне заштите потребно наставити са активностима на реализацији Протокола о сарадњи и унапређењу система одбране од града у Републици Србији и Републици Српској, наводи се у саопштењу.

У циљу даљег развоја сарадње у области органске производње, договорен је наставак рада на реализацији Споразума између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске о сарадњи у области органске производње и међусобном признавању сертификата за органске производе и трговину домаћим производима.