latinica  ћирилица
04/08/2023 |  13:01 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Стојичићева и Гојковићева договориле заједничке пројекте

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, састала се данас у Бањалуци са министарком културе Србије Мајом Гојковић, са којом је договорила реализацију нових заједничких пројеката.
Стојичић и Гојковић - састанак (Фото: Министарство културе Србије) -
Стојичић и Гојковић - састанак (Фото: Министарство културе Србије)

Међу договореним пројектима је заједничко учешће у изградњи комплекса родне куће Филипа Вишњића у Доњој Трнови, код Угљевика.

Гојковић и Стојичић су изразиле задовољство досадашњом сарадњом, а истакнута је успјешна реализација пројекта "Башта сљезове боје“ ревитализације родне куће писца Бранка Ћопића.

Двије министарке су истакле да би било добро да се посјета Ћопићевој кући у Хашанима уведе као обавезна за ученике у оквиру образовног програма, наводи се у саопштењу министарства просвјете и културе Српске.

Гојковић и Стојичић су сагласне да ће приоритети у наредном периоду бити реализација пројекта "Музејски комплекс родне куће Филипа Вишњића" у Доњој Трнови, по истом моделу као што је и обновљена Ћопићева, додаје се у саопштењу.

Сложивши се да је посебно значајно јачање сарадње у области филмске умјетности и осталог аудио-визуелног стваралаштва, Гојковић и Стојичић су договориле да у наредном периоду два министарства потпишу меморандум о сарадњи у овој области.

Гојковић и Стојичић су предложиле интензивирање сарадње у тој области, имајући у виду и подстицаје двије владе у области филма и могућности да Србија и Српска понуде бројне добре локације страним инвеститорима.

Истакнут је и велики значај наставка одржавања манифестација "Дани Српске у Србији" и "Дани Србије у Српској", а Гојковић и Стојичић су оцијениле да је од изузетног значаја и пројекат изградње Меморијалног центра "Доња Градина".

Министарке су указале и на важност сарадње у оквиру пројекта Престонице културе Србије, као и у области савременог стваралаштва, заложивши се за оснаживање институционалне сарадње у свим областима културе и умјетности.

У саопштењу се додаје да је договорено учешће Србије на Међународном сајму књига у Бањалуци у септембру.

Министарке су закључиле и да је потребно усаглашавање и потписивање меморандума о сарадњи два министарства, као и Програма сарадње за период од двије године, чиме ће сарадња бити подигнута на виши ниво и допринјеће бољој координацији заједничких активности, каже се у саопштењу.