latinica  ћирилица
04/08/2023 |  13:31 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Вишковић и Брнабић о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са предсједницом Владе Србије Аном Брнабић, саопштено је из Владе Српске.
Радован Вишковић и Ана Брнабић - Фото: Уступљена фотографија
Радован Вишковић и Ана БрнабићФото: Уступљена фотографија

У срдачном разговору било је ријечи о реализацији заједничких инфраструктурних пројеката Српске и Србије, с акцентом на превазилажење изазова с којим се сусрећу на реализацији пројеката из сфере енргетике и саобраћајне инфрастрктуре, наводи се у саопштењу.

На састанку је посебно истакнута важност изградње два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама у Доњој Градини и Београду, поводом чега ће данас Вишковић и Брнабићева потписати Меморандум о сарадњи на реализацији овог пројекта.

Изградња меморијалних центара у Доњој Градини и Београду посвећена јасеновачким жртвама биће приоритет двије владе у наредном периоду, поручено је на данашњем састанку.

У Меморандуму је изражена опредијељеност да у циљу сјећања и његовања културе на жртве усташког геноцида (под окриљем нацистичке НДХ), чији врхунац представља систем концентрационих логора Јасеновац, буду изграђена два меморијална центра и то: у Доњој Градини, као мјесту страдања на којем су вршене егзекуције, мучења и злостављања и у Београду, као главном граду Републике Србије.

Потписници Меморандума се обавезују да ће обезбиједити услове да се центри изграде у складу са највишим стандардима и да буду достојни сјећања на жртве Јасеновца, наводи се у саопштењу.

Такође, потписници меморандума су сагласни да ће споменик у Доњој Градини и споменик у Београду бити истог изгледа.

У циљу реализације заједничког пројекта изградње меморијалних центара, потписници су сагласни да се оснује заједничко Управљачко тијело које чине његова светост патријарх Српске православне цркве, предсједници Републике Србије и Републике Српске, предсједници Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, те предсједници Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске.

На данашњем састанку је истакнутио да је сарадња Српске и Србије, која произилази из Споразума о специјалним паралелним везама, одлична у свим областима, као и да постоји простор за њено даље унапређење.

Вишковић се у име Владе Републике Српске захвалио на подршци Србије за све заједничке пројкете Српске и Србије.

На састанку је било ријечи и о тренутној политичкој ситуацији у Репубици Српској, БиХ и региону, а размијењена су мишљења и о другим актуелним питањима.