latinica  ћирилица
04/08/2023 |  13:55 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Потписан Меморандум о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић и премијер Србије Ана Брнабић потписали су данас у Бањалуци Споразум о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама, и то у Доњој Градини и Београду.
Брнабић и Вишковић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Брнабић и ВишковићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Документ је потписан у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и предсједника Србије Александра Вучића.

У Меморандуму је изражена опредијељеност да у циљу сјећања и његовања културе на жртве усташког геноцида (под окриљем нацистичке НДХ), чији врхунац представља систем концентрационих логора Јасеновац, буду изграђена два меморијална центра и то: у Доњој Градини, као мјесту страдања на којем су вршене егзекуције, мучења и злостављања и у Београду, као главном граду Републике Србије.

Потписници Меморандума се обавезују да ће обезбиједити услове да се центри изграде у складу са највишим стандардима и да буду достојни сјећања на жртве Јасеновца, наводи се у саопштењу.

Такође, потписници меморандума су сагласни да ће споменик у Доњој Градини и споменик у Београду бити истог изгледа.

У циљу реализације заједничког пројекта изградње меморијалних центара, потписници су сагласни да се оснује заједничко Управљачко тијело које чине његова светост патријарх Српске православне цркве, предсједници Републике Србије и Републике Српске, предсједници Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, те предсједници Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске.