latinica  ћирилица
04/08/2023 |  14:12 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Вучић: За Србију америчке санкције према руководству Српске не постоје (ВИДЕО)

За Србију америчке санкције према руководству Српске не постоје и нећемо их примјењивати, рекао је предсједник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре у Бањалуци.
Александар Вучић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Александар ВучићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Истакао је да је званичан став Србије да санкције имају погрешне ефекте.

- Санкције су непримјерене и незаслужене. Србија се неће усагласити са онима који су увели санкције - навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија наставити да улаже у Републику Српску.

- Наши односи са Републиком Српском су на изузетном нивоу. Захвални сто заједно обиљежавамо све важне догађаје из прошлости. Ми не бјежимо од пружања поштовања према жртвама свих других народа, али нисмно спремни да заборавимо српске жртве - навео је Вучић.

Вучић је у име цијеле делегације Србије захвалио руководству Српске на, како је рекао, срдачном и посебном дочеку, а посебно предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

- Србија у потпуности поштује Повељу УН и не бира да ли јој она одговара или не у поједним случајевима. Поштујемо принципе међународног права и у складу са тим Србија је поштовала, поштује и поштоваће све норме Дејтонског мировног споразума из којег је проистекао и Устав БиХ као темеља БиХ саздане од два ентитета и три конститутивна народа - нагласио је Вучић.

Вучић је изјавио је данас да Србија и са БиХ и са Републиком Српском има плодоносну сарадњу, као и да је трговинска размена са Српском тренутно 3,2 милијарде евра, као и да верује да ће премашити и четири.