latinica  ћирилица
04/08/2023 |  15:59 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Додик: Најбоља могућа сарадња Српске и Србије; Вучић: За нас америчке санкције не постоје (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одржана Сједница Савјета за сарадњу Републике Српске и Србије, након које су се медијима обратили предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић.
Милорад Додик и Александар Вучић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик и Александар ВучићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је поручио да се сарадња Републике Српске и Србије одвија у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама и да је циљ да те везе буду садржајније и да се реализује још пројеката.

Он је истакао да Република Српска и Србија имају најбољу могућу сарадњу која није уперена против некога трећег у БиХ.

- Република Српска и Србија имају најбољу могућу сарадњу. Она није уперена против некога трећег овдје у БиХ, као што можемо чути ових дана интензивна оспоравања и права на састанке и договоре око важних питања. То долази од оних који би својатали БиХ до мјере да се за све питају, а сједе у Сарајеву и покушавају, попут /бошњачког члана Предсједништва Дениса/ Бећировића да држе лекције не само о историји него и о будућности, скрнавећи међународно право и оспоравајући Дејтонски споразум - рекао је Додик.

Додик је поручио да ће, без обзира на све притиске и сва клеветања, Српска и Србија остати заједно у томе да одбране дејтонску позицију.

Предсједник Републике Српске је рекао да је данас разговарано и о посљедњим америчким санкцијама званичницима Српске које, како ја навео, нису једноставне јер долазе од највеће земље свијета, која у континуитету на овим просторима води антисрпску политику.

Додик је рекао да се Сједињене Државе у континуитету негативно односе према српском фактору, што је почело још од распада бивше Југославије, а САД су учествовале и у бомбардовању Српске и Србије.

Додик је рекао да САД сада и по налозима из Сарајева покушава да извргне Дејтонски споразум, иако нису једини његов гарант и тумач.

- Они покушавају да дјелују на начин да Српску, па и Србију доводе стално у неки негативан контекст - рекао је он.

Додик је поручио да неће проћи оспоравања Србима у Српској и Србији да обиљежавају своја страдања, па и она у "Олуји", те да се тога сјећају.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао да Србија са БиХ и Републиком Српском има плодоносну економску сарадњу, као и да је трговинска размјена са Српском тренутно 3,2 милијарде евра, те да вјерује да ће премашити и четири милијарде.

- Србија је спремна да пружи и одређену финансијску подршку општинама у Српској, али и у Федерацији БиХ. Задовољни смо напретком наших односа. Значајано је да разговарамо и са људима у Сарајеву и са представницима Савјета министара - рекао је Вучић.

Он је најавио да ће у октобру бити одржана још једна сједница Савјета за сарадњу Српске и Србије.

Говорећи о америчким санкцијама званичницима Републике Српске, Вучић је рекао да за Србију ове санкције не постоје и да их неће примјењивати.

Вучић је истакао да Србија сматра да политика санкција увијек производи погрешне ефекте.

Сједници Савјета, поред Додика и Вучића, присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједници народних скупштина Српске и Србије Ненад Стевандић и Владимир Орлић, као и министри двије владе и други званичници.

Претходно је одржан састанак влада Републике Српске и Србије.