latinica  ћирилица
04/08/2023 |  19:42 ⇒ 05/08/2023 | 10:10 | Аутор: РТРС

Вучић: "Олуја" највеће етничко чишћење; Србија ће увијек бити уз Српску (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је хрватска акција "Олуја" злочин етничког чишћења, иако то у Европи не желе да кажу.
Александар Вучић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Александар ВучићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Нико од великих сила неће признати, нико у цијелој Европи неће рећи да је то највеће етничко чишћење на европском тлу од 1945. године. Ово су људи, не кликери и бројеви. Сви они су људи и срца и душу имају, али да анализирамо из њиховог угла и да кажемо "не, не нису људи, бројеви су". Па како то прије само 30 година је било 700.000 Срба у Хрватској, а данас свега 112.000 по попису који они рекламирају? Па шта се то десило са тим људима? Како нестадоше толики људи? Због чега нестадоше? - рекао је Вучић у Приједору на централном обиљежавању Дана сјећања на страдање и прогон Срба у "Олуји", подсјећајући да Србија и Република Српска заједно обиљежавају овај дан, не дозвољавајући да жртве буду заборављене.

Он је истакао да смо "посљедњих дана свједоци толико лицемерја, двоструких стандарда у понашњу великих сила према Србима".

- Са толико се проблема суочавамо, да и ми који морамо да бринемо о народу, морамо да дамо одушка и сопственим мислима и емоцијама - рекао је он.

Вучић је рекао да је злочин на Петровачкој цести циљан и намјеран и да никаква грешка није у питању.

- Хтјели сте да убијете дјецу, њихове деке и баке - рекао је он.

Предсједник Србије је позвао на заједништво српског народа.

- Важно је да се држимо заједно - истакао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија увијек бити уз народ Републике Српске.

- Увијек ћемо бити уз наш народ и када је тешко, када вам уводе санкције, Србија ће увијек бити уз Републику Српску - поручио је Вучић.