latinica  ћирилица
05/08/2023 |  10:28 ⇒ 10:50 | Аутор: РТРС

"Олуја" удружени злочиначки подухват САД и Хрватске на ненаоружани, небрањени српски народ (ФОТО/ВИДЕО)

У Приједору је синоћ одржано централно обиљежавање Дана сјећања на све Србе страдале и прогнане у хрватској акцији "Олуја". Протјерано 250.000 крајишких Срба, а убијено и нестало скоро 2.000, од којих су око три четвртине били цивили старији од 60 година.
Приједор - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
ПриједорФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Први пут заједничко обиљежавање страдања прогнаних Крајишника из Хрватске одржано је у Републици Српској, и то у Приједору који је био њихова прва сигурна лука, те 95-е.

Велики број званичника Српске и Србије, и 12.000 грађана дошло је на Трг мајора Зорана Карлице како би одао пошту страдалим и прогнаним крајишким Србима.

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је мир највиша вриједност, услов без којег нема истинског људског достојанства и поручио да треба поштовати свачију бол.

- Нико нема за себе резервисано право на јединство свог народа, ексклузивно право на бол, на тугу, на сјећање. Неки су се ипак одважили да мјере бол и одређују коју мајку може да боли губитак дјетета, а коју не може - рекао је патријарх српски Порфирије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је погром "Олуја" био удружени злочиначки подухват САД и њихових монструмских планова према српском народу заједно са Хрватском војском која је једва чекала да очисти простор од Срба.

- Удружени злочиначки подухват САД и Хрватске на небрањени, ненаоружани српски народ - истакао је Додик у обраћању на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја".

- То се не може опростити. Америка може бити велика, али је унижена и мала јер према једном малом народу упорно одржава негативан однос, како у Републици Српској тако и у Србији. Америка од првог дана руши права Републике Српске и Дејтонски споразум и никад није престала - истакао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је хрватска акција "Олуја" злочин етничког чишћења, иако то у Европи не желе да кажу.

- Нико од великих сила неће признати, нико у цијелој Европи неће рећи да је то највеће етничко чишћење на европском тлу од 1945. године. Ово су људи, не кликери и бројеви. Сви они су људи и срца и душу имају, али да анализирамо из њиховог угла и да кажемо "не, не нису људи, бројеви су". Па како то прије само 30 година је било 700.000 Срба у Хрватској, а данас свега 112.000 по попису који они рекламирају? Па шта се то десило са тим људима? Како нестадоше толики људи? Због чега нестадоше? - рекао је Вучић у Приједору на централном обиљежавању Дана сјећања на страдање и прогон Срба у "Олуји", подсјећајући да Србија и Република Српска заједно обиљежавају овај дан, не дозвољавајући да жртве буду заборављене.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Иако је Крајина била заштићена зона УН-а, и што постоје чињенице које доказују планирану акцију истребљења Срба из Републике Српске Крајине, за највећи злочин након Другог свјетског рата нико није одговарао. Данас у Хрватској живи око 120 хиљада Срба. Скоро 460 хиљада мање него '91. Међутим, колико год бројке биле поражавајуће, српски траг из Хрватске никада неће бити избрисан. Док год постоје Срби, Република Српска и Србија.

Погледајте централно обиљежавање - Дан сјећања на страдање и прогон Срба у "Олуји"