latinica  ћирилица
05/08/2023 |  11:07 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

У Бањалуци обиљежавање 28 година од "Олује"; Положени вјенци на Пердуовом гробљу (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца на споменик страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу у Бањалуци данас је почело обиљежевање 28 година од погрома српског народа у злочиначкој акцији "Олуја" у организацији у организацији Документационо-информационог центра "Веритас".
Бањалука - обиљежавање српског погрома "Олуја" - Фото: РТРС
Бањалука - обиљежавање српског погрома "Олуја"Фото: РТРС

- Перцепција о дешавањима у "Олуји" и сличним догађајима веома споро се мијења у свијету, и то је рекао бих "борба на мишиће" - рекао је директор "Веритаса" Саво Штбац.

Права култура сјећања је тамо гдје су се догађаји збили, каже Штрбац, и гдје видите сваког појединца који је страдао.

- Не смијемо да даборавимо ни једну жртву. То је за мене култура сјећања - поручио је Штрбац.

Миран Урукало, син једног од страдалих Крајишника Милорада Урукала, каже да је био у колони избјеглица одвојен од родитељима са којима се спојио код Босанског Петровца.

- У десет дана два су шока била за моју породицу, двије трагедије. Ми смо имали једну прије саме колоне. Ја сам био у тој колони као и остали, али одвојен од своје породице. Брат ме је пронашао на једној ливади - присјетио се Урукало.

На Пердуовом гробљу у Бањалуци подигнут је споменик за деветоро Далматинаца које су 26. јула 1995. године на Динари заборили припадници Хрватске војске и ХВО-а.

Скелети њих шесторо су извучени из вртача на Динари 11. новембра 1998. године, док су три скелета ексхумирана из масовне гробнице у селу Камен код Гламоча у априлу 1996. године.

Централна церемонија обиљежавања 28 година од Погрома "Олуја" одржана је синоћ у Приједору, у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.