latinica  ћирилица
05/08/2023 |  19:05 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Из Приједора послате поруке јединства српског народа (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да су јуче из Приједора, гдје су Република Српска и Србија заједнички обиљежиле 28 година од страдања Срба у Погрому "Олуја" 1995. године, послате поруке јединства српског народа и политика Српске и Србије.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је рекао да Република Српска и Србија имају право да његују све значајне датуме и догађаје у историји српског народа и да је скуп у Приједору организован на достојанствен начин.

- Ми се тог не стидимо и не бјежимо од тога. Радимо то на адекватан начин цијенећи да је то наше легитимно национално право од кога нећемо одустати - рекао је Кошарац новинарима у Новом Граду.

Он је истакао да је Република Српска држава српског народа и свих који желе да живе у њој.

- Опредјељени смо за заједништво са свим добрим људима који поштују Републику Српску. Позивамо на отвореност према Републици Српској. Не треба да причамо о димензији наших односа са Србијом. Ми смо један народ - рекао је Кошарац новинарима у Новом Граду.

Он је навео да је опредјељење предсједника Републике Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића манифестовано кроз обиљежавање значајних датума из историје срспког народа.

- То је наше елементарно национално право. Ми не онемогућавамо нити критикујемо никог када жели да обиљежава нека важна питања из домена њихових народа. Циљ честих прозивке је да се минимизује страдање српског народа - рекао је Кошарац.

Он је навео да је обиљежавање 28 година од прогона више од 200.000 Срба и Републике Српске Крајине обавеза према будућим генерацијама.

- Не смијемо заборавити кроз шта је прошао српски народ у Хрватској и БиХ. Немамо проблем да о томе причамо на истинит начин - каже Кошарац.

Он је рекао да све шпекулације о наводној агресији отпадају на чињеници колико је Срба страдало.

- То што радимо са Србијом говори о политици предсједника Додика и политичког руководства Републике Српске. Не радимо то да бисмо неког иритирали или вријеђали него да бисмо показали да иза политике Српске стоји Србија, да је Србија спремна да помогне Републици Српској и да је Српска увијек уз Србију - поручио је Кошарац.

Он је навео да су лажни наративи о Србима са једне и друге стране ријеке Дрине, јер се само може говорити о српском народу.

Кошарац је рекао да је Приједор демократска и цивилизована средина те да су у овој локалној заједници страдали и Срби и Бошњаци, али и да је значајан број грађана протјетаних из Републике Српске Крајине овдје пронашао уточиште.

Кошарац је истакао да српски народ има елементарно право и обавезу да говори о овим питањима и да не дозволи да се заборави.