latinica  ћирилица
06/08/2023 |  09:29 ⇒ 10:52 | Аутор: РТРС

Раковић: Јаке и јасне поруке са обиљежавања Дана сјећања на убијене и протјеране Србе у "Олуји" (ВИДЕО)

Све поруке са обиљежавања прогона Срба из Крајине и Хрватске биле су јасне и јаке какве и требају да буду, изјавио је историчар Александар Раковић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Раковић је нагласио да није могло бити одабрано боље мјесто за обиљежавање Дана сјећања на страдале и прогнане у хрватској акцији "Олуја" од Приједора.

- То је био простор гдје су се улијевале ријеке наших страдалника. "Олуја" се наводно завршила када је хрватска војска завршила акције етничког чишћења, али изданци "Олује" под различитим именима настављене су и хрватска војска је кренула према Бањалуци, а муслиманске формације заустављене су код Оштре Луке. Зато је Приједор право, историјско мјесто за обиљежавање Дана сјећања на страдале и прогнане у хрватској акцији "Олуја" - поручио је Раковић.

Раковић је истакао да народу треба да буде јасно да је оно што се десило у "Олуји" злочин етничког чишћења и то највећег на крају 20. вијека.

Коментаришући нападе из Сарајева и Загреба на предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића, Раковић је нагласио да су ти напади били очекивани.

- Ово је био можда најемотивнији дан када смо обиљежавали Дан сјећања на страдале и прогнане у хрватској акцији "Олуја". Сваки је емотиван, али чини ми се да је овај био најемотивнији, посебно када је ријеч о односу руковдоства Српске и Србије. Ми смо један недјељив народ, то треба да његујемо и о томе треба да говоримо сваки дан. Српски народ треба бити слободан и уједињен - рекао је Раковић.

Говорећи о санкцијама које је Министарство финансија САД увело званичницима Српске Раковић је рекао да је та одлука Вашингтона срамотна и бизарна.

- Није било никаквих основа да се уведу санкције људима који чувају поредак дејтонске БиХ. Српска покушава да очува Дејтон и Устав БиХ преко кога се погрешним тумачењем Устава стално напада Српска. С тим у вези треба похвалити сваки корак руководства Српске и подржати људе којима су уведене санкције. Вјероватно је да САД неће стати са санкцијама, али нас то не треба да ремети. Ми треба да наставимо да развијамо наше националне интересе. Битан је српски национални интерес и српски народ - навео је Раковић.