latinica  ћирилица
06/08/2023 |  20:25 | Аутор: РТРС

Бећировић одао признање оптуженом ратном злочинцу Атифу Дудаковићу

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић састао се данас у Бихаћу са бившим командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ и оптуженим ратним злочинцем Атифом Дудаковићем, коме је "одао признање за допринос у борби за одбрану БиХ".
Дудаковић и Бећировић - Фото: Уступљена фотографија
Дудаковић и БећировићФото: Уступљена фотографија

Бећировић тврди да су борци Петог корпуса такозване Армије БиХ, који је назвао "славним", "часно бранили државу БиХ".

Он је навео да је Дудаковић, коме се пред Судом БиХ суди за ратне злочине почињене над српским цивилима и војницима на подручју Крајине, "дао одгроман допринос и у постратној изградњи одбрамбеног система БиХ.

Из кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ саопштено је да су Бећировић и Дудаковић током разговора нагласили да је "од посебне важности сада у времену мира наставити залагање за очување независности, суверенитета и територијалног интегритета БиХ" и да је пут БиХ у ЕУ и НАТО "незаустављив процес".

Атиф Дудаковић и петнаесторица припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије оптужени су за злочине почињене над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Суђење бившем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ у више наврата је прекидано због наводне болести.