latinica  ћирилица
08/08/2023 |  18:59 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Близанке Петра и Грејс: У Српској се најљепше осјећамо (ВИДЕО)

Никада забораву не смијемо предати коријене и огњишта наших предака, ма гдје год нас животни пут одвео, причају дванаестогодишње близанке Петра и Грејс Кукић. Рођене у Њемачкој, по очевим коријенима су из Републике Српске, а мајчиним из Кеније. Ипак, чежња према очевој дједовини, у далеком свијету - дјевојчице кажу, сваким даном све је већа.
Породица Кукућ - Фото: РТРС
Породица КукућФото: РТРС

Да љубав пише најљепше животне приче, и то када се најмање надамо - примјер су Пенина и Миленко Кукић.

Прије тринаест година, дошавши из Кеније у Њемачку - Пенина упознаје Миленка. Он је кћерке упознао са поткозарским коријенима, те их научио да говоре српски језик.

- То ми је био циљ, када сам добио дјецу, да их научим прво српски језик. Стално смо српски језик говорили - каже Миленко Кукић.

Петри и Грејс нису страни ни српски обичаји и култура.

И њихова мајка Кенијанка воли Републику Српску... Због тога сваког августа долазе у Вериће. Том приликом, Петра и Грејс  посјете и цркву Св. Илије, гдје су као бебе крштене.

- Заиста се дивно осјећам када дођемо у Републику Српску. Осјећам се као код своје куће у Кенији. Овдје је народ веома топао, а пејзаж је диван. Од српских специјалитета научила сам направити сарму, палачинке, пасуљ, питу и мусаку - појашњава Пенина Кукић.

Иако далеко живе од дједовине, Петра и Грејс су примјер како се идентитет српског народа - језик, писмо, култура, обичаји и вјера требају чувати и његовати у туђини. И то би требало да буде обавеза свих нас!