latinica  ћирилица
08/08/2023 |  19:19 ⇒ 09/08/2023 | 07:40 | Аутор: Агенције

Вучић: Крив сам што не признајем независност самопроглашеног Косова и због подршке Српској (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је видио писмо 56 западних парламентараца и да је поносан што га окривљују за то да не признаје независност самопроглашеног Косова и брани интересе српског народа у Републици Српској и Црној Гори.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

Видио сам да је у писму, додаје Вучић, у којем сам нападнут ја, да сам крив што помажем људима у Републици Српској, све као луткар повлачим потезе, на повоцу држим разне политичаре, исто тако Бог зна шта радим са Србима у Црној Гори, на КиМ правим проблеме пошто не признајем независност.

- То писмо је суштински против Србије, они кажу да је у Србији добар онај који би признао независност Косова, а ја сам крви зато што не признајем независност Косова и тиме изазивам проблеме. То је моја кривица, поносан сам на ту кривицу - рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Такође сам, каже Вучић, поносан када видим да ту нема неких имена.

 

Он је навео да су аутори писма и они који подржавају исту политику прво кренули да криминализацију Србе на Косову и Метохији, а онда да тумаче да је ентитет Република Српска појам који је за њих ружан и одвратан и да неће да је виде нигдје.

- Република Српска је појам саздан у Дејтону и Уставу БиХ. Због чега је нападају? Потребне су им лажи да се удари и по Републици Српској и Србији. Они су криминализовали Србе на северу Косова и Метохије да би /премијер самопроглашеног Косова Аљбин/ Курти ударио на њих као на наводне криминалце и убице. Слушамо лажи да свештеници преносе оружје, лажу јер им треба дубинска припрема да то ураде на такав начин - указао је Вучић.

 

- Што се тиче Украјине, она нам је пријатељска земља. Мислим да је Зеленски много мудрији и паметнији од Морешкл. Јер замислите да Украјина призна независност Косова, у једном дану би изгубила све. Да ли постоје на све Еворопске земље. Постоје притисци на нас. Они желе да то заврши што је могуће прије. Добро им је ишло до 2012, мало лошије послије тога јер имају више непризнања него признања - каже Вучић.

Увијек ће се залагати за слободарски приступ и да Србија доноси сама своје одлуке.

- Нисам се нешто нарочито узнемирио јер је ово био очајнички потез оних људи који изазивају и покушавају да изазову сукобе. Отимају дозволе Телекому, видјели сте реакцију и америчке Амбасаде данас и бројних других данас на Косову, али то је тако када имате људе који желе да изазову сукобе и желе да нас спријече да говоримо оно о чему смо говорили данас и желе да нас увуку у сукобе како би испунили своју агенду. Ми у томе не желимо да учествујемо. Борићемо се и увек бити уз српски народ на КиМ - поручио је Вучић.