latinica  ћирилица
09/08/2023 |  17:23 ⇒ 17:23 | Аутор: sputniknews.com

Шири се нова подваријанта короне, СЗО спрема извјештај

Нову подваријанту вируса корона, која се брзо шири, здравствени радници прозвали су "ерис", али је позната и као ЕГ.5.
Вирус корона (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Вирус корона (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Према званичним процјенама, "ерис" је постао најраспрострањенији сој у САД, иако не изгледа да изазива теже симптоме, или да представља непосредну опасност. Према процјени америчког Центра за контролу и превенцију болести, ова варијанта чини приближно 17 одсто свих случајева ковида у САД, што га тренутно чини доминантним сојем.

Према извјештају од 22. јула, тај број представља повећање од отприлике 12 процената удела случајева ЕГ.5 варијанте међу свим сојевима. Ова варијанта вируса је до сада пријављена у неколико земаља.

Варијанта ЕГ.5 припада породици "омикрон", која је почела да циркулише крајем 2021. године и од тада је доживjела неколико мутација.

СЗО припрема извjештај

Свjетска здравствена организација тренутно прати неколико варијанти вируса korona, укљкучујући и новооткривену варијанту ЕГ5, која се шири у САД и Великој Британији, изјавио је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус.

Он је упозорио да ''остаје ризик да се појави опаснија варијанта која би могла да изазове нагли пораст случајева заразе и смрти".
Додао да ће агенција данас објавити извjештај о процjени ризика, преноси Ројтерс.

ЗСО је поред тога данас издала сет сталних препорука за ковид-19, у којима је позвала земље да наставе да износе податке о тој зарази, прijе свега о смртности и да наставе да пружају услугу вакцинације.