latinica  ћирилица
10/08/2023 |  18:28 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Стандард енд Пурс: Стабилан кредитни рејтинг Српске, предвиђен раст прихода и БДП (ВИДЕО)

Америчка агенција за рејтинг Стандард енд Пурс оцијенила је кредитни рејтинг Републике Српске као стабилан.
Пораст БДП-а - Фото: илустрација
Пораст БДП-аФото: илустрација

У наредне двије године, предвиђају раст прихода и БДП-а у Српској.

Као отежавајући фактор за економски раст, ова агенција је истакла нестабилне политичке прилике у БиХ.

Најновији извјештај агенције Стандард анд Пурс потврђује стабилну кредитну способност Републике Српске. Анализа је заснована на кредитној историји, ликвидности, али и предвиђањима о расту БДП-а.

- Очекујемо да ће снажан раст прихода у периоду од 2023. до 2025. године помоћи Републици Српској да стабилизује свој дуг. Због тога смо потврдили дугорочни кредитни рејтинг емитента са "Б" Републици Српској, са стабилним изгледима - навели су из ове аганеције.

Финансијску стабилност Српска је утврдила изласком на међународну берзу, наводи америчка агенција. Нагласак су ставили на емисију обвезница као добар пут да Српска, као инвестиционо подручје, буде видљивија.

- Способност издавања обвезница на домаћем и међународном нивоу и подизања кредита од билатералних и мултилатералних институција је од суштинског значаја за владину стратегију финансирања, с обзиром на релативно ниске девизне резерве и велике потребе за финансирањем - наводи ова агенција.

Потврђују то и економисти. Повољан фискални капацитет, кажу, мамац је за инвеститоре, а "гориво" за домаћу економију.

- Шта значи тај кредитни рејтинг? То значи да каматна стопа може да буде нижа, да свака имовина коју имамо у Републици Српској може да вриједи више, да свако предузеће може да вриједи више, да отварамо неке нове канале инвестирања - каже економиста Сташа Стевановић.

Прилика за то су већа улагања у хидропотенцијал и шуме, став је економиста. Међутим, политичке тензије у БиХ спутавају економски раст Српске. И то је, између осталог, наведено у анализи Стандард енд Пурса.