latinica  ћирилица
11/08/2023 |  16:33 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Петковић: Политичка оптужница, предсједника штити имунитет (ВИДЕО)

Правник Милан Петковић рекао је да предсједник Републике Српске није и не може бити кривично одговоран, јер га штити имунитет.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- Да Додик није потписао указе, он би кривично одговарао због неизвршења дужности које му припадају по Уставу Републике Српске - рекао је Петковић.

Он је истакао да је оптужница Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића политичка, изразивши наду да је Суд БиХ неће потврдити.

- Уколико дође до тог да Суд потврди оптужницу, да дође до изјашњења о кривици, касније кривичног поступка и самог судског поступка, то би могло да произведе несагледиве посљедице на политичке прилике у БиХ и доведе до нестабилности, јер Додик има велику подршку  народа, он је побједник избора посљедњих 20 година - рекао је Петковић.

Подсјећамо, Тужилаштва БиХ подигло је оптужницу против Додика због "непоштовања одлука Кристијана Шмита", док је против Лукића оптужница подигнута због објаве указа у Службеном гласнику Српске.