latinica  ћирилица
11/08/2023 |  16:38 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Поповић: Оптужница без упоришта у праву (АУДИО)

Оптужница коју је Тужилаштво БиХ подигло против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вржиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића бесмислена је, нема никаквог упоришта у праву и само води даљим подјелама које ће се дефинитивно завршити распадом БиХ, рекао је професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић.


Витомир Поповић - Фото: РТРС
Витомир ПоповићФото: РТРС

Он је нагласио да је предсједник Републике Српске по Уставу обавезан да потпише указ о проглашењу неког закона, а директор Службеног гласника Републике Српске да то што му се достави на штампање и штампа, укључујући и законе.

- Тужилаштво не може за такве ствари покренути поступак јер Додик није урадио ништа мимо закона и Устава. Према томе, он се залаже и за дејтонски Устав БиХ и Устав Српске као предсједник јер је то њен највиши правни акт. Да ли ће Народна скупштина Републике Српске донијети или неће неки закон, то не зависи од тужиоца у Сарајеву или било кога другог у ФБиХ, већ искључиво од Парламента Српске који је законодавни орган - навео је он.

Према његовим ријечима, ако неко мисли да ће на такав начин направити БиХ, грдно се вара и само је гура у даљу пропаст.