latinica  ћирилица
13/08/2023 |  17:56 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Српски правници покренули иницијативу за формирање Савјета за одбрану предсједника Српске (ВИДЕО)

Српски правници покренули су иницијативу за формирање Савјета за одбрану предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лучића по оптужници Тужилаштва БиХ због непоштовања самовољних одлука Кристијана Шмита.
Палата Републике - Фото: РТРС
Палата РепубликеФото: РТРС

Иницијативу је подржало више од стотину адвоката из Српске и Србије , који су одлучили да добровољно и бесплатно активно учествују у овом првенствено политичком а онда и квазиправном процесу, због којег већ трећи дан не јењавају институционална и индивидуална реаговања и осуде, с обје стране Дрине.

Када је постало извјесно да Српска самовољу Кристијана Шмита, неће послушно слиједити, одлучио је да, зарад заштите властите репутације, промијени и Кривични закон, по којем је, оптужницом, реаговало неуставно Тужилаштво БиХ. Уколико такође неуставни Суд и потврди оптужницу, тужиоци ће спрам себе имати Савјет са троцифреним бројем врсних адвоката! Иницијатор формирања Савјета, београдски адвокат Горан Петронијевић нема дилему – Шмит и његови сарајевски послушници најгрубље газе Дејтонски споразум, руше Устав БиХ, крше Повељу Уједињених народа..

"Самозванац" из Њемачке, својим играријама, руши све у БиХ – од суверенитета и осталих постулата државе па до свих конститутивних елемената БиХ. А све с циљем измјене Дејтонског споразума и стварања БиХ у којој би Бошњаци имали своју државу, а Срби и Хрвати само козметичку улогу, сматра професор Уставног права Синиша Каран.

- Дакле ми говоримо о некоме ко је ништа, Шмит је ништа, он је грађанин с овог аспекта о којем ми причамо, он је ништа. Тај ништа хоће да створи нешто и на бази тога нешто што је створило ништа, неке институције БиХ поступају. 1.50 када сагледамо ову ситуацију да постоји један човјек који у једној држави врши законодавну, извршну а сада видимо и практично ево сад се показало и судску, обједињује све три власти, он је класична негација свега што се зове држава - рекао је Каран.

И да је БиХ демократска и нормална држава, Тужилаштво би против њемачког грађанина Шмита покретало поступке, већ одавно. А оно какве ли ироније оптужује особе које само поштују Устав и уставна не само права већ и обавезе. А једна од основних за предсједника Српске јесте да потписује указе о законима које изгласава Народна скупштина, а за директора Службеног гласника да их штампа и објављује. Овако тужилачки учинак нема никакво упориште у праву, изричит је и универзитетски професор Витомир Поповић.

- Ако је Тужилаштво подлегло оваквим притисцима онда је то јадно и жалосно јер то говори у прилог чињеници да ми немамо никаквог правног поретка овдје у БиХ, да ми озбиљно морамо преиспитати наш однос према оваквој унутрашњој структури БиХ, да ми морамо радити на јачању институција Република Српске - каже Поповић.

Ако већ није Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против Шмита, институције Српске сигурно хоће, најављује Поповић. А професор Радомир Лукић оцјењује да је због свега наступио један од најтежих, а вјероватно и одлучујући тренутак у новијој историји БиХ и Републике Српске.

- На други начин покушава да се врати нешто што је бивало прије 15,20 година када су људи без судских поступака кажњавани одузимањем најважнијих политичких, економских и грађанских права. Сада ја по среди сличан покушај само га настоје ставити у једну наводну правну форму која то заиста не може да буде - сматра Лукић.

Ако каквим неправом и мешетарењем оптужница и настави свој правосудни пут, нека се припреме и остали ентитетски и бх. званичници, градоначелници и начелници, па даље до предсједника мјесних заједница и кућних савјета. Дакле сви они који у трку не поштују самовољу појединаца са запада, стижу упозорења. Бивши предсједник Народне скупштине Драган Калинић подсјећа да Срби не трпе неправду и уцјене.

- Показало се кроз вијекове да не пристајемо ни на почињавање ни на покорност која год да је сила тренирала строгоћу над нама на овим просторима. Ту су лекцију научили многи прије ових садашњих колонизатора, научиће и овај само не знам која ће цијена бити плаћена за то - изјавио је Калинић.

И због што мање цијене, судбински је важно да се на правно насиље одговори српски, јединствено. На то опомиње и готово 24.000 жртава утканих у очување слободне и демократске Републике Српске, њених институција и њене постојаности. То да заборави нико право нема, па ни придошли Нијемац и његове домицилне слуге.