latinica  ћирилица
16/08/2023 |  07:24 ⇒ 10:15 | Аутор: РТРС

Комеморација и сахрана Раде Малешевића

Дугогодишњи новинар, уредник и ратни репортер Радио-телевизије Републике Српске Раде Малешевић биће сахрањен данас на гробљу Огњена Марија у бањалучком насељу Дракулић у 12.00 часова.
Раде Малешевић - Фото: Уступљена фотографија
Раде МалешевићФото: Уступљена фотографија

Комеморација колеги Малешевићу биће одржана у 10.00 часова у РТРС-у.

Малешевић је преминуо у понедјељак у Бањалуци у 70. години. Рођен је у селу Стражице код Кључа. Пред рат је радио као новинар и уредник у Грубишнопољском листу у Грубишином Пољу. Био је и дописник Вечерњег листа, Вјесника и тадашње Телевизије Загреб.

Само неколико мјесеци након формирања Радио-телевизије Републике Српске, Малешевић у децембру 1992. године постаје члан редакције, гдје је 2018. године дочекао и пензију.

Остаће запамћен као вриједан и пожртвован колега, вјеран новинарској професији. Током своје богате каријере радећи и као ратни репортер, Малешевић је извјештавао са свих ратишта, боравећи заједно са борцима на првим линијама одбране Српске.

Рањен је у фебруара 1993. године извјештавајући са бенковачког ратишта.

Колега Малешевић је био професионалац у правом смислу те ријечи. Иза њега је остало на стотине прилога, извјештаја, репортажа и документарних записа, посебно везаних за пробој Коридора живота.

Раду Малешевића 1996. године предсједник Републике Српске одликовао је Медаљом заслуга за народ.