latinica  ћирилица
16/08/2023 |  08:13 ⇒ 09:23 | Аутор: РТРС

СДС неће подржати Додика (ВИДЕО)

Предсједник СДС-а Милан Миличевић рекао је да је ова странка свој став показала на сједници Народне скупштине подржавши законе који се односе на Уставни суд БиХ и непоштовање одлука високих представника у Српској и да неће подржати предсједника Републике Српске Милорада Додика јер је, како каже, Додик те законе прекршио.
Милан Миличевић - Фото: РТРС
Милан МиличевићФото: РТРС

- Став СДС-а је национално одговоран и јасан - подржали смо законе које штите интересе Републике Српске и предсједник Српске треба да проведе те одлуке, а не проводи их - рекао је Миличевић за РТРС, коментаришући подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске.

Он је рекао да је предсједник Српске ове законе прекршио и тиме, како каже, показао да не поштује институцију Народне скупштине и не води одговорну демократску политику.

- Сада те законе нико не спомиње, јер су одмах прекршени. Јасан је став био да нема доношења европских ни других закона док се не ријеши питање Уставног суда БиХ, па чак ни закони који се односе на 14 приоритета, а донесени су - навео је Миличевић.

Он је поручио да СДС остаје на заштити виталних интереса и институција Републике Српске.

- Није важно само подржати институцију предсједника, важно је ко је предсједник и шта он ради. Предсједник мора заштитити интерес и спроводити одлуке НСРС, а он то не чини - истакао је Миличевић.

Он је рекао да онај ко улази у причу доношења закона којима се штите интереси Републике,мора да буде спреман да "иде до краја", односно, не само да потпише указ о објављивању, што је уставна обавеза предсједника, већ и да буде припремљен на све што слиједи.

Миличевић каже да СДС неће подржати Милорада Додика.

- СДС неће подржати човјека чије се име идентификује са Републиком Српском, Милорад Додик није Република Српска. Став СДС-а је увијек заштита институција, а прије свега, одлука које се доносе у НСРС, које су услов за спровођење. Не можемо се играти Скупштином - рекао је он.

Говорећи о различитом ставовима у СДС-у о питању оптужнице против Додика, Миличевић је рекао да је ријеч о личним ставовима, да је СДС демократска странка која уважава свако мишљење, али да се став странке, утврђен на званичним органима, мора поштовати.