latinica  ћирилица
16/08/2023 |  14:36 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Шефови представништава Српске у иностранству пружили подршку Додику; Кључан тренутак за Српску

Шефови представништава Републике Српске у иностранству пружили су безрезервну подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику и институцији коју представља у, како су истакли, кључном тренутку за одбрану Републике Српске, јер сматрају да је подизање оптужнице против предсједника Републике представља правно и политичко насиље.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Шефови представништава су у заједничом писму подршке навели да чврсто вјерују у исправност, легалитет и легитимитет одлука које су донесене и верификоване у Народној скупштини Републике Српске.

У писму је наглашено да су уставна позиција и надлежности Републике Српске унутар БиХ јасно дефинисани Дејтонским мировним споразумом, а антидемократски и антицивилизацијски потези самопроглашених представника међународне заједнице представљају правно насиље без преседана.

      View this post on Instagram

A post shared by Министарство ЕИМС (@ministarstvo_eims)

- Давно су прошла времена колонијалних управа и тираније, у којима једна особа о свему одлучује, а управо то је реалност коју самопрозвани високи представник жели да наметне. Устав БиХ ниједним словом не дозвољава да високи представник, а поготово то не може неко ко није именован релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН, било шта намеће у БиХ - констатовано је у писму подршке.

Шефови представништава Српске сагласни су у оцјени да су у потпуности оправдани потези институција Републике Српске о неизвршавању одлука Кристијана Шмита, а да подизање оптужнице против предсједника Републике Српске представља правно и политичко насиље.

У писму се поручује да ће као представници Републике Српске у свијету користити све доступне механизме да релевантни представници других земаља буду информисани о истини, да чују за неправду и правно насиље којима су изложени Република Српска и њене институције.

- Такође, упознаћемо све међународне и невладине организације са сједиштем у земљама у којима се налазе наша представништва, заједно са удружењима и представницима српске дијаспоре, о антиуставним мјерама које се у овом тренутку проводе против наших званичника и институција које представљају - закључује се у заједничком писму подршке шефова представништава Републике Српске у иностранству.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11. августа, оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита.