latinica  ћирилица
17/08/2023 |  10:36 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Република Српска - главна мета Берлина

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Њемачка као главну мету нациљала Републику Српску јер Берлин покушава да врати моћ на међународној сцени коју је изгубио због сукоба у Украјини.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- Ипак, Берлин заборавља да се Република Српска у много лошијем међународном окружењу борила и натјерала оне који су је бомбардовали да у Дејтону потпишу њен суверенитет, границе и уставни капацитет - нагласио је Стевандић.

Он је рекао да је невјероватно колико се званични Берлин одједном тако активно укључио у оспоравање права Срба било гдје да се налазе у региону, те да није ријеч само о Републици Српској, већ и о Црној Гори и Србима на Косову и Метохији.

- Али, очигледно је Берлин као главну мету нациљао Републику Српску. Изгледа да је процјена Берлина да би рушењем Републике Српске све друго српско у региону попадало као `кула од карата` - рекао је Стевандић за Вечерње новости.

Он је навео да су сви политички лидери Републике Српске већ таргетирани и да су у току покушаји њиховог онеспособљавања да политички дјелују.

Стевандић је рекао да је Берлин изгубио снагу на међународној сцени због сукоба у Украјини и да су сада процијенили да је Република Српска најлакша мета за њихово доказивање и покушај враћања изгубљене моћи на међународној сцени.

- Ипак, и историјске околности које сежу до Другог свјетског рата не иду у прилог Берлину. Нијемци, није вам ово Козара 1942. године - поручио је Стевандић.

Шеф Клуба посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ СНСД-а Сања Вулић рекла је за Новости да Нијемци кроз историју нису били наклоњени српском народу.

- Зашто би данас било другачије? Не изненађују такви негативни сценарији из Берлина, а јасно је да дио представника међународне заједнице ради на распакивању Дејтонског мировног споразума. По ко зна који пут подсјећам их да БиХ може постојати искључиво као дејтонска. А Република Српска ће бити јача након ових удара - рекла је Вулићева.