latinica  ћирилица
17/08/2023 |  11:01 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Додик је био за Караџића тамо гдје је требало, гдје сте ви господо из СДС-а били (ВИДЕО)

Милорад Додик био је за Радована Караџића тамо гдје је требало да буде, без обзира на цијену и на ризике, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Питају Додика из СДС-а гдје је он био за Караџића?! Он је био тамо гдје је требало. Без обзира на цијену и на ризике. А гдје сте ви господо били?! - написао је Ковачевић на друштвеној мрежи Икс.

На ваше баналне и патетичне поруке да Додик није Српска и да га зато нећете подржати, Ковачевић подсјећа, да је Додик вољом народа и грађана Републике Српске изабран за предсједника Републике.

Он је подсјетио да у Уставу Српске јасно пише да "Републику представља и њено државно јединство изражава предсједник Републике".

Ковачевић је истакао да је, у том смислу, потпуно јасно да је напад на предсједника, поготову у овом случају у којем је против њега подигнута срамна оптужница због тога што је урадио нешто што је његова уставна обавеза, дефинитивно напад на Републику Српску и на све њене грађане.

Ковачевић је подијелио и кратки видео-снимак Додиковог свједочења у Хашком трибуналу као свједока одбране Радована Караџића.

У видео-снимку се јасно чује да Додик, на Караџићево питање је ли СДС руководила злочинима, одговара да СДС није руководила злочинима и да је СДС била владајућа политичка партија.

Додик је том приликом навео и да је Алија Изетбеговић водио политику опасних намјера и направио темељ за сукоб на простору БиХ, те додао да је СДА била формирана као прва национална и националистичка странка која је својим дјеловањем упорно покушавала да наруши пажљиво избалансирану ситуацију у БиХ.

У наставку свједочења Додик је негирао умијешаност Радована Караџића у руковођењу злочинима у БиХ.

- Под пуном одговорношћу овдје, под заклетвом, могу да кажем да на свим састанцима и сусретима са Караџићем, а њих је најчешће било на скупштинским засједањима у току рата, никада нисам чуо захтјев или тражење од било кога да почини било какав злочин - нагласио је Додик у свједочењу у одбрани Караџића.