latinica  ћирилица
19/08/2023 |  17:05 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Додик одликовао епископа Лукијана: СПЦ чува српски народ (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је данас епископу будимском Лукијану Орден Републике Српске на ленти за знатан допринос у ширењу православне религије, учвршћивању духовности, те пружању несебичне подршке своме народу гдје год се он налазио и у каквим год животним искушењима обитавао.
Додик eпископу уручује одликовање - Фото: РТРС
Додик eпископу уручује одликовањеФото: РТРС

Предсједник Српске орден је уручио у Сентандреји, гдје је заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић и предсједником Србије Александром Вучићем присуствовао вечерњем богослужењу у Преображенској цркви, поводом обиљежавања крсне славе ове цркве.

Додик је епископу Лукијану и свештенству Српске православне цркве честитао празник и истакао да је њему и Цвијановићевој било важно да су данас у Сентандреји јер сматрају да оно што Црква и владика раде чува српску културу, српски народ, српско трајање и бивствовање.

- Увијек је лијепо када славимо и имамо прилику да се окупимо. И данас у Републици Српској пет локалних заједница прославља крсну славу, али ме је жеља да видим Његово преосвештенство владику Лукијана и будем овдје, довела на ово мјесто - рекао је Додик.

Он је честитао Вучићу Орден који је данас додијелио епископ Лукијан.

- Свједочим да је Вучић достојан да носи високо одликовање јер је то човјек који модернизује и подиже Србију, човјек који је препородио мниоге сегменте друштва у Србији и који је осигурао добре односе Мађарске и Србије, а тиме и Републике Српске што битно релаксира наше односе - рекао је Додик.

Фото: РТРС

Додик је истакао да му је посебна част да је кум крсне славе Преображењске цркве.

Фото: РТРС

Епископ Лукијан је прошле године предсједника Српске одликовао Орденом Епархије будимске првог реда за допринос очувању српских интереса и веза.

Овим ореденом епископ је данас одликовао и предсједника Србије.

Фото: РТРС

Подсјећамо, предсједник Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ бораве у дводневној посјети Мађарској на позив владике Лукијана и мађарског премијера Виктора Орбана.

Додик и Цвијановићева сутра ће се састати са Орбаном, а потом и са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим и предсједником Србије Александром Вучићем.

Предвиђен је и састанак с турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Цвијановићева је на Инстарграму изразила задовољство што ће са српском заједницом у Сентандреји обиљежити крсну славу града и заједно са пријатељима присуствовати активностима у оквиру прославе Националног дана Мађарске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Срби у Мађарској живе више од три вијека, један од духовних центара је насеље Сентандреја, гдје се данас обиљежава велики празник.

Епископ будимски Лукијан служио је јутрос свету архијерејску литургију.

- Један од највећих наших празника православних јесте Преображење, а од ових седам цркава у Сентандреји једна је посвећена баш овој слави. Господ се преобразио на гори Тавору, знају они који иду на Хаџилук гдје је Тавор и шта се тамо догодило. И показује своје славне свјетлости и поручује нам да се наша сјветлост свијетли пред људима, да виде добра дјела наша и прославе оца нашег који је на небесима. Ето, то је углавном порука и нашег данашњег празника - рекао је епископ у бесједи.

Фото: РТРС