latinica  ћирилица
19/08/2023 |  21:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Србину са Косова и Метохије одређен притвор

Србину Небојши Виријевићу из Лешка код Лепосавића одређен је притвор од мјесец дана, по одлуци судије на данашњем саслушању у Основном суду у Митровици, рекао је за Танјуг његов адвокат Небојша Влајић.
Косовска Митровица - Фото: ТАНЈУГ
Косовска МитровицаФото: ТАНЈУГ

Влајић је најавио жалбу на одлуку суда о притвору за Вијаријевића који је ухапшен јуче.

Полиција самопроглашеног Косова ухапсила је Виријевића, који је у сриједу са суграђанима протестовао због покушаја замјеника министра привремених приштинских институција за заједнице и повратак Радојице Радомировића да уђе у општинску зграду.

Влајић је јуче рекао да му се на терет ставља кривично дјело пријетња које је наводно учинио према Радомировићу.

Канцеларија за КиМ: Спречити Приштину да урушава људска права Срба на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију захтијева, након што је Виријевићу одређен притвор, "од оних који имају утицај на Приштину", да спријече даље урушавање људских права Срба на Косову и Метохији, наводећи да ћутање међународних представника охрабрује такво дјеловање.

Из Канцеларије упозоравају да ће "Курти и његови послушници у полицији и правосуђу", уколико не буду обуздани, "ићи до краја у терору над српским народом".

У саопштењу се оцјењује да је одређивање једномјесечног притвора Виријевићу још једна манифестација бруталности политичког правосуђа премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, чији је задак "гушење сваке слободе и права на манифестовање политичке воље српског народа на Косову и Метохији".

Истиче се да политички процеси и драконски третман против припадника српског народа, који су на миран и демократски начин устали у одбрану својих основних људских права, свједоче не само о природи друштвеног система који је Курти инсталирао, већ и о његовим опасним намјерама.

- Кроз систематски прогон Срба без икаквог основа и покрића Приштина читавом једном народу поручује да нема право на постојање, и то се све догађа пред очима међународних представника на Косову и Метохији, чијом су несхватљивом толеранцијом за починиоце насиља насилници заправо охрабрени да појачају своје дјеловање - каже се у саопштењу.

Додаје се да ће Канцеларија за Косово и Метохију и држава Србија наставити да се боре за слободу сваког српског политичког затвореника у "Куртијевим казаматима" и да пружа сваку подршку породицама прогоњених.