latinica  ћирилица
23/08/2023 |  17:44 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Ћосић за РТРС: Зашто Сарајево није осудило срамну и увредљиву поруку "Србе на врбе"? (ВИДЕО)

Зашто Сарајево није осудило срамну и увредљиву поруку "Србе на врбе", изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић за РТРС, реагујући на ишарану таблу добродошлице у Источно Сарајево са натписом "Добро дошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево".
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

Шарање табле добродошлице у Источно Сарајево шаље поруку о томе какве односе жели један дио Бошњака према Источном Сарајеву.

- Никад нећу рећи сви људи, али дефинитивно један дио људи шаље екстремне поруке. То су уствари поруке које су у једном тежем и агресивнијем облику и довеле до тога да 157.000 Срба напусти Сарајево. Те поруке су од 1992. до 1995. године у подручју Сарајева које је било под контролом тзв. Армије БиХ биле изражене у облику убијања, малтретирања, прогоњења и одузимања Срба. Те поруке су биле исказиване кроз дјеловање снајпера на Грбавици и Илиџи - нагласио је Ћосић.

Ћосић је додао да се такве поруке данас шаљу у писменом облику.

- Да је неко есктремније вријеме, можда би опет они оживјели поруке какве су слали од 1992. од 1995. године - рекао је Ћосић. 

Ћосић је напоменуо да шарање табле добродошлице у Источно Сарајево није ништа ново јер су и раније имали таквих ситуација, само што су брисали и враћали у првобитно стање. 

Он је рекао да сви добро знамо какву поруку шаље реченица "Србе на врбе".

- Знамо ми добро каква је то порука. Порука 1941. године усташке НДХ која је ту поруку "Србе на врбе" манифестовала кроз једну трећину побити, једну трећину протјерати, а једну трећину покатоличити. Управо су то поруке из 1941. године транспортоване у 2023. годину. Зашто нико не осуди? - упитао је Ћосић.

Ћосић је такође поставио и питање да ли је неко видио уништену таблу на улазу у Сарајево?

- Да ли је неко видио да је неко шарао табле "1.425 дана под опсадом град Сарајево"? Да ли је неко видио да је неко разбијао неке табле у Сарајеву? Није. Зашто? Зато што ми Срби прихватамо реалност да у федералном Сарајеву живе Бошњаци и да Срби тамо немају никаква права. И ми смо управо због тога овдје у ових шест општина изградили свој град, овдје живи 65.000 људи и тих 65.000 људи о само желе да живе своји на своме - поручио је  Ћосић и додао да је Источно Сарајево "потпуно ово отворен и добродошао град за све остале, што је и показано". 

Ћосић је подсјетио на ситуацију од прије неколико дана када је неко истакнуо заставу тзв. Армије БиХ у Источном Новом Сарајеву.

- Шта је урадила полиција Републике Српске? Написала казну. Зашто? Зато што је то увредљиво. И ништа више. Шта би се десило да је неко заставу Војске Српске истакао у Сарајеву? Ауто би му било разбијено, били би протести, демонстрације, он би вјероватно био претучен и поред тога би добио и казну. То је та разлика између источног Сарајева и Сарајева данас. Источно Сарајево данас живи свој живот, расте и развија се, а очигледно је да један број наших комшија не може то да поднесе, не може чак ни да поднесе да смо једни поред других - навео је Ћосић. 

Ћосић је нагласио да је "БиХ могућа једино уколико живимо мирно, тихо, и сарађујемо колико желимо да сарађујемо једни поред других".

- Ми да смо могли заједно једни са другима нама се дефинитивно не би десила 1992. и 1995. година. Замислите да се ово дешава 28 година послије рата, порука "Србе на врбе". Је ли је написао неки младић од 20 година који се није био ни родио 1995. године, што значи да шаље поруку да је мржња пренесена на будуће генерације. Или је написао неки човјек од 60 година који је у то вријеме заиста ратовао против Срба и чинио им лоше и жели то и даље. Замислите ту затровану ситуацију 28 година након рата и треба да живимо заједно у овој земљи. Бојим се да нам овим порукама данас и свим претходним порукама не шаљу поруке оптимизма за живот у земљи која се зове БиХ - закључио је Ћосић.

Подсјетимо, табла добродошлице у Источно Сарајево са натписом "Добро дошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево", у општини Источна Илиџа ишарана је данас увредљивим садржајем упућеним Србима, између осталог, и са "Алаху екбер".