latinica  ћирилица
24/08/2023 |  21:41 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Додик: у БиХ је све лажно, па и два члана Предсједништва - Комшић и Бећировић

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је у БиХ све лажно, па се и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић лажно представљају.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Коментаришући одлазак Комшића и Бећировића у Украјину, Додик је поручио да они јесу чланови Предсједништва БиХ, али да би ишли негдје у име БиХ то мора бити заједничка одлука, а уколико се иде самостално онда то мора и да се наведе.

Он је истакао да Република Српска води неутралну политику када је ријеч о сукобу у Украјини, као и да је то најбоља позиција и за унутрашње односе у БиХ.

- А ви то нећете, и хоћете да нам намећете ставове. Не зна се ко је тамо блесавији или њих двојица који представљају лажно земљу или евентуално /предсједник Украјине Владимир/ Зеленски који ће повјеровати да има подршку БиХ, а нема 49 одсто - оцијенио је Додик.

Он је додао да су Комшић и Бећировић чекали у реду да се сретну са Зеленским, те да на тај начин скрнаве причу за коју се боре.

- Он је отишао да се правда или да мене оптужује што сам дао /предсједнику Русије Владимиру/ Путину одликовање, па то саопштава Зеленском. Као да ја стојим у реду и чекам да се сретнем са Зеленским, а нећу да се сретнем с њим, сва срећа немам тај међународни капацитет да морам - рекао је Додик.

Говорећи о сету европских закона који ће се наћи на наредној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и избору министра финансија у Савјету министара /Срђана Амиџића/, Додик је рекао да се покушава нормализовати ситуација.

- Европа сада жели да убрза причу око Украјине и да јој да преговарачки статус и то је статус више од оног који имамо. Србија је већ одавно у томе. Црна Гора и све су земље у томе, осим БиХ и они желе да се направи нешто мало што би могло да послужи њима као разлог да се да преговарачки статус - оцијенио је Додик.

Он сматра да, уколико постоји преговарачки статсус, лакше је борити се против интервенционизма међународне заједнице. Према његовим ријечима, онда је могуће искључиво тражити да се удаљи високи представник и његова канцеларија, поготово лажни високи представник којег не прихватају још неке земље.

- Кретати се и добити преговарачку позицију значи истог тренутка буквална елиминација лажног високог представника, ОХР-а и тог интервенционизма - појаснио је Додик.

Када је ријеч о финансијској ситуацији у Републици Српској, Додик је рекао да је опозиција успјела да наметне тему о некаквој дестабилизацији и банкроту до 28. јуна, а данас је 24. август и све се исплаћује редовно, дуг је враћен, застоја није било.

Додик је истакао да странци покушавају да доведу у питање финансирање Републике Српске, јер сматрају да ће на тај начин изазвати бијес народа и да је то лакше ако нема министра финансија на нивоу БиХ.

- Сад имају министра финансија којег не могу никако смијенити. Онда се морају суочити са министром који ће водити рачуна о равноправности, па ако дођете до неких донација које иду искључиво у Федерацију БиХ, ако их министар не потпише, онда нема ни донација - рекао је Додик вечерас за Алтернативну телевизију.

Он је објаснио да је министар финансија задужен да се брине о Уставу, а не о томе шта мисли амерички и британски амбасадор.

Говорећи о посјети Мађарској, Додик је рекао да Српска остаје стабилна и сигурно вођена, примијећена је у глобалним оквирима, јер су се њени званичници у Будимпешти сусрели са многим државницима који знају да она Српска има своје надлежности.

Према његовим ријечима, увијек је занимљиво разговарати и са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом који несумњиво третира регионалну, па чак и глобалну политику.

- Турска има несумњиво јаку економију и направили смо договор да се гради са једном њиховом компанијом која финансира по систему "кључ у руке" и гради Хидроелектрану "Мрсово" која чека 50 година да буде направљена - подсјетио је Додик.

Он каже да ће за 30 мјесеци ова хидроелектрана бити стављена у погон и да ће бити запослен велики број радника.

Додик је најавио да ће, вјероватно, врло брзо ићи у Азербејџан како би се направила финализација неких договора са предсједником Илхамом Алијевим.