latinica  ћирилица
25/08/2023 |  15:13 | Аутор: РТС

Италијани и Аустралијанци побједама отворили Мундобаскет, Црногорци убедљиви против Мексика

Побједама Италије над Анголом и Аустралије над Финском, почело је такмићење на Мундобаскету који се одржава у три земља - Јапану, Индонезији и Филипинима. Црна Гора убједљива против Мексика, Летонија још убједљивија против Либана.
Мексико - Црна Гора (ФОТО: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG) -
Мексико - Црна Гора (ФОТО: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG)

Кошаркаши Летоније савладали су Либан 109:70, у првој утакмици Групе Х Мундобаскета.

Летонци су оправдали улогу фаворита против једне од наслабијих екипа на такмичењу.

Најефикаснији у побједничкој екипи био је Даирис Бертанс са 20 поена, Шмитс је додао 17, док је у Либану Ел Дарвич убацио 19 поена.

Кошаркаши Црне Горе успјешно су почели наступ на Мундобаскету, пошто су у првој утакмици Групе Д у Пасају савладали екипу Мексика 91:71.

Послије изједначене прве дионице, Црногорци су на полувријеме отишли са 9 поена предности, коју су увећали до краја меча, иако су Мексиканци до посљедњих пар минута држали какав-такав резултатски прикључак.

Најефикаснији на мечу био је Никола Вучевић са 27 поена и 10 скокова, Кендрик Пери додао је 16, уз 7 асистенција.

У мексичком тиму истакао се Круз Салдивар са 16 поена.

Италија је побиједила Анголу са 81:67 у првом мечу групе А. Тек у последњој четвртину успјели су Италијани да надиграју Анголу, а тим су предводили Симоне Фонтекио са 19 поена и Стефано Тонут са 18 постигнутих поена. Чилде Дундао са 19 и Бруно Фернандо са 13 поена били су једини двоцифрени у дресу афричке селекције.

Кошаркаши Аустралије убједљиво су савладали Финску са 98:72 у мечу првог кола Е групе и оправдали статус једног од фаворита у групи. Пети Милс је са 25 поена предводио Аустралију, Џош Гиди је дао 14, Џо Инглс 13, а Данте Егзум 10. Најефикаснији у редовима Финаца, очекивано, били су Лаури Марканен са 19 и Сасу Салин са 13 поена.