latinica  ћирилица
28/08/2023 |  09:41 ⇒ 11:46 | Аутор: РТРС

Нешић: Српска и Срби неће дозволити да им други бирају представнике

Република Српска и српски народ никада неће дозволити да им други бирају представнике, а БиХ неће и не може постојати на унитаристичким и централистичким темељима, рекао је предсједник ДНС-а Ненад Нешић коментаришући наводе федералних медија да је Европски суд за људска права "позитивно одговорио на апелацију Славена Ковачевића".
Ненад Нешић - Фото: Уступљена фотографија
Ненад НешићФото: Уступљена фотографија

Нешић је рекао да, након што су потпуно мајоризовали Хрвате и изабрали им лажног члана Предсједништва БиХ, грађански унитаристи исти сценарио припремају и Србима.

- Уколико је тачно да је Европски суд за људска права у Стразбуру, по апелацији савјетника Жељка Комшића - Славена Ковачевића, утврдио да су угрожена његова права јер не може бирати све чланове Предсједништва и индиректно Дома народа ПС БиХ, онда је јасна интенција да се под плаштом грађанског мајоризују и Срби и да се и њима бирају представници. Позивањем на Протокол 12, који већина земаља није ратификовала, врши се атак на дејтонску структуру БиХ и њено унутрашње уређење - навео је Нешић, саопштено је из ДНС-а.

Нешић је поручио да Република Српска и српски народ никада неће дозволити да им други бирају представнике и БиХ неће и не може постојати на унитаристичким и централистичким темељима.

- Ниједан одговоран и паметан човјек никада неће задирати у национално биће других и већинску вољу других колективитета. Какав човјек мораш бити да те не прихвата твој народ, а ти онда тужакаш свој народ не би ли био наметнут вољом других народа!? Нека знају разни Славени Ковачевићи - Република Српска је вјечна, а ликови попут њих пролазни. БиХ има онолико колико се сви у њој осјећају комотно и равноправно, а угрожавање воље 1,2 милиона Срба из Републике Српске не пружа такве осјећаје - рекао је он.

Нешић очекује да ће све партије из Републике Српске имати исти став и показати национално јединство бранећи право Републике Српске да бира свог члана Предсједништва БиХ.