latinica  ћирилица
28/08/2023 |  09:50 ⇒ 09:51 | Аутор: РТРС

Миличевић: Загарантовано право Српске да бира своје представнике

Ако је неко имао план да након мајоризације хрватског народа у БиХ мајоризује и српски - преварио се, рекао је данас предсједник СДС-а је Милан Миличевић.
Милан Миличевић - Фото: Уступљена фотографија
Милан МиличевићФото: Уступљена фотографија

- Надам се да у Републици Српској не постоји рука која ће прихватити било које рјешење по којем ће нашег члана Предсједништва БиХ и делегате из Републике Српске бирати неко други - рекао је Миличевић.

Он је нагласио да је дејтонски Устав прецизно одредио да Република Српска бира једног члана Предсједништва БиХ, а да се пет делегата Дома народа бира из Републике Српске и да је те одредбе немогуће промијенити без двотрећинске већине из Републике Српске.

- Вјерујем да такве већине никада неће бити. Дејтонска структура БиХ, равноправност два ентитета и три народа је једина одржива и свако њено нарушавање води у неизвјесност. Стабилност у БиХ може постојати само ако су сва три народа равноправна и конститутивна. Свако нарушавање тог принципа конститутивности и равноправности води ка дестабилизацији и зато не разумијем ову еуфорију у Федерацији БиХ након најаве пресуде из Стразбура када и они већ имају дестабилизацију односа управо због таквог избора хрватског члана Предсједништва - рекао је предсједник СДС, коментаришући наводе федералних медија да је Европски суд за људска права "позитивно одговорио на апелацију Славена Ковачевића".

Како ће Федерација БиХ бирати своје представнике, каже Миличевић, није наша ствар.

- Ми им то рјешење нећемо наметати, али ни они нама. Крај прошлог вијека треба да је наук свима колико је овдје опасно прегласавање и наметање воље другим народима - рекао је Миличевић и додао:

- Загарантовано право Републике Српске је да бира своје представнике, штити своје виталне интересе, и тако ће остати и убудуће. Један члан Предсједништва ће се бирати у Републици Српској, као и делегати у Дому народа, то је за мене неспорно и увјерен сам да ту имамо унутрашњи консензус.