latinica  ћирилица
28/08/2023 |  12:29 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Кошарац: Никада нећемо дозволити да нам други бирају представнике

Република Српска је засебна изборна јединица, тако јесте и тако ће и остати, без обзира на све покушаје да се угрози њен изборни суверенитет и пресуда Европског суда за људска права у случају Славена Ковачевића, савјетника хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, то неће промијенити, поручио је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је рекао да политичко Сарајево црпи све могуће начине да настави са праксом коју имплементира у неколико изборних процеса, а то је да један народ бира представнике другом народу.

- Сада покушавају да уђу у изборни суверенитет Српске, а то је недопустиво. Грађани Републике Српске бирају и бираће своје политичке представнике. Никада нећемо дозволити да бирачи из другог ентитета бирају представнике Српске и да на тај начин прекрајају изборну вољу српског народа и Републике Српске - истакао је Кошарац.

Он је рекао да прекрајање изборне воље грађана, на начин да један народ бира представнике другог народа, доводи БиХ у константну политичку кризу.

- То је најбоље видљиво кроз избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ гласовима Бошњака. Сви смо свједоци и знамо какав став о томе има хрватски народ у БиХ. Сувишно је питати да ли представник изабран бошњачким гласовима може представљати хрватски народ у БиХ - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је Република Српска засебна изборна јединица и да суверено, на уставан и законит начин, брани своју позицију, демократске и изборне капацитете.

- Од тога нећемо одустати - поручио је Кошарац.

Он је истакао да је "недопустиво и крајње забрињавајуће што је Европски суд за људска права попримио димензију политичке институције и што је себи дозволио да на најгрубљи начин изађе из оквира своје надлежности, те покуша моделирати и наметнути политичке и уставне системе".

Кошарац је подсјетио да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да је све изван тога кршење Устава БиХ, Дејтонског споразума и међународног права.