latinica  ћирилица
30/08/2023 |  17:00 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Додик: Чланство у БРИКС-у не искључује чланство у ЕУ

Чланство БиХ у БРИКС-у не искључује чланство у Европској унији, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official) -
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official)

Према његовим ријечима, у БРИКС могу да се учлане и земље које су чланице ЕУ.

- Сматрам да се треба детаљно упознати са том причом о БРИКС-у и упутити иницијативу. Ја сам то покренуо и рекао да ћемо као Република Српска, односно наши представници, у предвиђеној процедури покренути питање доношења одлуке да БиХ затражи чланство у БРИКС-у - истакао је Додик.

Додик је поручио да би чланство у БРИКС-у било најбоља потврда одрживости БиХ јер се у тој организацији налазе пријатељи готово свих народа који данас живе у БиХ.

Додао је да би то могло да подстакне питање додатне стабилности, као и да то не искључује питање ЕУ.

- Али, ако имамо ситуацију, као што имамо са овом одлуком Европског суда за људска права, не видим да је тај пут ка ЕУ за нас потпуно извјестан. Не видим чак ни то кроз тврдње предсједника Европског савјета Шарла Мишела који каже тек 2030. године ће бити да неке од земаља буду примљене у ЕУ, а опет то је Босна - рекао је Додик.

Додик је упитао шта доноси та врста приче о чланству БиХ у ЕУ 2030. године када се само добијају нови захтјеви за урушавање позиције Српске.

- Потпуно смо незадовољни тиме - рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да се данас састао са бројним привредницима из Кине, Чешке и Њемачке који желе да улажу у Српску, истакашви да је измишљена прича о томе како је неко увео санкције.

- Банка која кредитно прати произвођача из Њемачке у вези са опремом за вјетропаркове, када је тражено да се изјасни за ту кредитну линију, одговорили су нам да не подржавају одлуку Савезне владе и да остају у кредиту. Овдје смо имали општу галаму како смо искључени - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је Српска нашла алтернативу кроз подршку од Мађарске за вјетроелектрану "Хргуд", али да њемачка банка не жели да раскине уговор у вези са тим пројектом, те додао да ће Српска тражити да банка повуче тај уговор.

- Ми имамо интерни договор, ниједан њемачки програм овдје више неће проћи - рекао је Додик.