latinica  ћирилица
30/08/2023 |  18:19 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

МУП Кантона Сарајево забранио протест подршке Додику и Лукићу испред Тужилаштва и Суда БиХ

Полицијска управа Нови Град, Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево, рјешавајући по захтјеву Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ за одржавање јавног скупа испред Суда и Тужилаштва БиХ, 1. септембра, донијела је Рјешење о забрани јавног окупљања, из разлога неиспуњавања формалних услова, као и из безбједносних разлога.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

- Подносилац захтјева није испунио обавезе прописане Законом о јавном окупљању, а које се, између осталог, огледају у неподузимању наложених додатних мјера, на захтјев надлежног полицијског органа - истиче се у саопштењу МУП-а Кантона Сарајево.

Надлежни полицијски орган је процијенио и да би усљед одржавања предметног јавног скупа наступила стварна опасност од нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

- У складу са Законом о јавном окупљању, надлежна полицијска управа издала је рјешење о забрани одржавања јавног скупа - навели су у саопштењу.

МУП Кантона Сарајево је такође забранио и окупљање Удружења "ОЗОН БиХ – Политички покрет демократи БиХ" у петак 1. септембра, из разлога неблаговременог подношења захтјева и неиспуњавања формалних услова за одржавање јавног скупа.

Подсјећамо, Кантонално Министарство саобраћаја није одговорило на захтјев Одбора за заштиту Срба у Федерацији да одобре обуставу саобраћаја у дијелу Сарајева гдје је за петак, у 18 часова, најављено окупљење "Српска пред судом", због оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д директора Службеног гласника Милоша Лукића.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић поднио је у четвртак, 24. августа, захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.