latinica  ћирилица
31/08/2023 |  10:19 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Радановић: Позивам грађане да сутра у 18 часова дођу на међуентитетску линију на мирно окупљање за одбрану Српске (ВИДЕО)

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић позвао је грађане да сутра у 18 часова дођу на међуентитеску линију на мирно окупљање за одбрану Српске.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Позивам грађане који ће кренути из наше Kрајине да заједно са Добојлијама и људима из Посавине изађу на границу са Федерацијом у Добоју. Да наш народ Семберије и Мајевице то уради у општини Лопаре на граници која се налази на магистралном путу М18 између Прибоја и Тузле. Ми из Подриња, Бирча и Сарајевско - романијске регије ћемо се окупити овдје у Источном Сарајеву, а народ Херцеговине ће блокирату границу на путу Невесиње - Мостар - рекао је Радановић за РТРС.

Каже да је од данас цијелом свијету јасно оно што је нама јасно већ 30 година и оно о чему ми говоримо 30 година, а то је како истиче, да у Сарајеву нема мјеста за Србе ни онда када желе да прошетају, кажу да су за поштовање права, а камо ли да живе у том граду!

- Наша организација је сутрашњим скупом само жељела једно, а то је да омогући Србима да изнесу свој људски став и своју људску и грађанску бригу због непоштовања и непостојања права и правде тамо гдје би је требало бити највише, а то је у правосудним институцијама. Сада је свима јасно још нешто о чему ми говоримо деценијама а то је да се те институције могу само прогласити за такозване правосудне институције - истакао је Радановић.

Радановић каже да након што су добили немогуће услове које су се трудили да испуне, МУП Kантона Сарајево је одбио да изда одобрење за одржавање скупа.

- А након што смо јасно рекли да од њега не одустајемо јер од самог почетка нисмо ни рачунали да ће нам било ко из Федерације пружити било какву заштиту, јутрос смо од стране домаћих и једне стране безбједносне агенције добили упозорење да су се исти они који су забранили наш скуп, умјесто да га обезбјеђују укључили у припреме за нереде и напад на Србе окупљене испред тзв. правосудних институција - наводи Радановић.

Раније је каже, рекао да ће однос кантоналних и федералних институција према скупу дати најбољи одговор на питање: Да ли је Суд и Тужилаштво БиХ, као и сам простор у којем се налазе, а то је касарна Виктор Бубањ, намијењен само за мучење и пресуде Србима или може и бити мјесто на које Срби могу доћи, а да не страхују да ће ту бити мучени или осуђивани!

- Сада знамо да то јесте тако и да је за Сарајево једини добар Србин онај који долази у Сарајево да буде осуђен! Они су својом одлуком доказали још једну ствар о којој су многи од нас и раније причали, а то је да Република Српска граничи са тамним вилајетом у којем нема права ни правде већ само мржње према Србима - наводи Радановић.

Каже да му је жао што ће их све разочарати, али и даље не одустају од скупа.

- Због тога позивам наше људе из цијеле Републике Српске да реализују свој план доласка на овај скуп тако што ће доћи у 18 часова до границе између Републике Српске и сусједне Федерације и на самој граници одржати мирну обуставу саобраћаја у трајању од 30 минута. Мислим да је ово добар начин да свима покажемо да за разлику од остатка БиХ овдје постоји Република Српска у којој се поштују права народа на изражавање става, као и да постоји заједница у којој Срби и сви који поштују законе могу да живе слободно - истакао је Радановић.