latinica  ћирилица
02/09/2023 |  15:19 | Аутор: СРНА

Бијељинска болница увела у рад вјештачку интелигенцију

 У бијељинској Болници "Свети врачеви" отворен је Центар за вјештачку интелигенцију, чиме је постала прва јавна здравствена установа у Републици Српској која је у рад увела вјештачку интелигенцију, саопштено је из Болнице.
Озваничен почетак рада Центра за вјештачку интелигенцију у Бијељини - Фото: СРНА
Озваничен почетак рада Центра за вјештачку интелигенцију у БијељиниФото: СРНА

Ријеч је о увођењу новог софтвера у радиологији, који омогућава значајно побољшање процеса дијагностике, квантитативну анализу и обогаћивање медицинских података, што може бити драгоцјено за истраживање и развој нових дијагностичких алгоритама или терапијских стратегија, саопштено је данас из Болнице.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић истакао је да је Влада Републике Српске у протеклом периоду здравственим установама набавила најсавременију медицинску опрему са одређеним софтверима који у раду користе вјештачку интелигенцију.

- Бијељинска Болница је ставила круну на овај процес и дијагностичку опрему надоградила још једним напреднијим системом, који ће омогућити да радиолози квалитетније и боље раде. Не треба да имамо страх од примјене одређених софтвера и садржаја јер они побољшавају рад наших медицинских радника, који и даље остају најважнији када је ријеч о здрављу и раду са пацијентима - поручио је Латиновић.

Хирург Милорад Тодоровић рекао је да је поента вјештачке интелигенције да се са новим подацима систем даље развија.

Професор Паола Савона са Правног факултета Универзитета у Палерму нагласила је да је веома важно успоставити правни аспект примјене вјештачке интелигенције у медицини, с циљем спречавања злоупотребе или било ког типа дискриминације.

Златко Максимовић, предсједник Организационог одбора Научне конференције, у оквиру које је и отворен Центар, рекао је да је један од битних закључака да вјештачку интелигенцију која је већ дошла, треба надзирати, и онолико колико је могуће контролисати.

Дводневна међународна научно-практична конференција "Будућност вс. садашњост у медицини, дигиталзација-вјештачка интелигенција" окупила је више од 130 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Велике Британије, Аустрије, Италије, САД, Руске Федерације и Сејшела.

Конференција је одржана у организацији Фондације за културу квалитета и изврсност из Београда, "Брејнкон технолоџиз" из Беча и Болнице "Свети врачеви" из Бијељине. Покровитељ је Влада Републике Српске, Министарство здравља и социјалне заштите.