latinica  ћирилица
03/09/2023 |  12:30 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Вишковић: Важно да млади постану партнер институцијама (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је на Јахорини да је важно да млади својом активношћу постану партнерска организација институцијама Српске.
Сабор младих Јахорина 2023 - Фото: РТРС
Сабор младих Јахорина 2023Фото: РТРС

Вишковић је на "Сабору младих Српске" истакао да млади и институције требају чешће комуницирати и разговарати о свим питањима.

Говорећи о једном од закључака "Сабора" који се тиче усклађивања износа стипендија са растућом инфлацијом, Вишковић је нагласио да ће то, вјероватно, бити урађено у наредном периоду.

- У буџету за наредну годину бисмо могли планирати веће износе - нагласио је премијер Српске у оквиру панела "Изношење закључака одржаних панела и начини њихове имплементације у пракси".

Према његовим ријечима, у оквиру "Сабора младих" се није много говорило о стварима које Влада Републике Српске већ ради, наводећи да Влада посебном мјером свршеним технолозима, пољопривредним инжењерима и агрономима путем ресорног министарства даје 40.000 КМ за почетак бизниса, онима који имају имање, док се онима који немају своју земљу, она даје у закуп.

- До сада имамо више од 70 таквих домаћинстава и почетних пројеката и они су се показали као добра мјера - навео је Вишковић.

Вишковић је подсјетио и да Република Српска гради технолошки парк, те изразио наду да ће стипендисти Фонда "Др Милан Јелић" својим знањем бити дио тог парка.

Као један од проблема са којима се суочавају институције Републике Српске, Вишковић је навео да Српска школује младе који одлазе и прекидају контакт и са Републиком и њеним институцијама.

- Нисам за варијанту да сви ти људи, априори, треба да се врате у Републику Српску, али морају остати у контакту са институцијама. Очекујем да направимо конекцију, да ти људи својим знањем помогну Српској, нашим институцијама и младима овдје - рекао је Вишковић.

Један од закључака "Сабора младих" је и поновно покретање програма "Стартап Српска", за који је Вишковић рекао да је дао добре резултате, те да се сада треба само унаприједити тиме да се запошљава више младих.

- Можемо га креирати да млади до одређених година, које ви одредите, и који се запосле у такве субјекте, буду ослобођени од плаћања пореза и доходака на одређен период - предложио је премијер.

Вишковић је нагласио да институције Српске не желе да избјегну договор, те истакао да је спреман да већ од сутра крене у договор у креирању мјера које предлажу млади.

Говорећи о закључку да ресорна министарства додјељују грантове за научно-технолошки развој у њиховим областима, Вишковић је изјавио да је против тога, зато што Влада треба да додјељује та средства.

- Често се дешава да два министарства раде послове и да се у одређеној мјери поклапају, то је недопустиво. Желим да кажем да ће у буџету бити грант средства за научно-технолошки развој и да износе толико и толико, а када се јавни позив распише сви аплициирају - навео је премијер Српске.

Вишковић је истакао да би требало да се формира заједничко тијело између Владе и младих, због тога што су закључци овог сабора актуелни данас, а већ за одређено вријеме неће бити.

Говорећи о захтјеву да у Републици Српској изграде одмаралишта за младе, премијер је навео да је потребно прво ријешити важнија питања, као и да нема ништа против њихове изградње, али да је потребно ријешити на који начин и ко ће користити таква одмаралишта.

Он је истакао да Република Српска има усвојену омладинску политику, али и да нема ништа против тога да се ријеши питање професионализације омладинског рада.

Говорећи о самом "Сабору младих Српске", Вишковић је нагласио да је овакав догађај добар правац за рјешавање питања младих на квалитетнији и бољи начин, у обостраном интересу - и институција Српске и младих који живе у њој.