latinica  ћирилица
03/09/2023 |  12:42 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Додик: Национални идентитет младих - кључ развоја Српске (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је јачање националног идентитета младих основ за развој Републике Српске, те да је социјална одговорност у Српској већа него у било којој земљи на Западу.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик је на завршној панел-дискусији у оквиру "Сабора младих Српске" на Јахорини рекао да млади морају бити свјесни напора државе која константно улаже у њихово образовање, спорт и усавршавање, те да се након школовања одлуче да остану и раде у Републици Српској.

Он је истакао да нигдје нема бољих услова за живот него у Републици Српској, те да млади треба да конципирају мјере како би им живот био бољи и још квалитетнији, али да то буду мјере у складу са могућностима.

- Ми као друштво треба да посложимо приоритете. Приоритети се морају преусмјерити на праву страну и ви млади треба јасније да говорите о томе. Треба да се школујете да бисте сутра имали користи од тога, а не само да би завршили факултет и отишли негдје - рекао је Додик.

Он је навео да је тема о животу младих тема сваке генерације, те поручио да овај форум треба да постане трајан и да се анализом закључака види шта се може урадити како би они били реализовани.

- Има начина на које можемо побољшати односе и кроз ново ребалансирање и нови буџет водиће се рачуна и о реализацији закључака - рекао је Додик.

Он је навео да је најбитније реализовати закључак који се тиче подизања свијести младих о националном идентитету.

- Све што ми урадимо и повећамо стипендије, нема користи, ако ће тај студент када то све заврши, отићи одавде. Нико не пита колико кошта школовање, усавршавање или улагање у спорт - појаснио је Додик.

Он је рекао да су очекивања младих понекад већа од реалних могућности.

- Образовање је кључно и о томе треба говорити. Ви не смијете пропустити тренутак за глобално усавршавање, али да тај глобални тренутак искористите овдје, а не да одете - поручио је Додик.

Додик је истакао да је акценат на оспособљавању младих за самозапошљавање. Он је нагласио да су и услови за стамбено збрињавање младих повољнији у Републици Српској него игдје на Западу.

- Нигдје нема та могућност да се кредитно задужите и купите стан и да за 10 година постанете власник тог стана. Држава вас на Западу неће стимулисати да купите стан - рекао је Додик.

Он је напоменуо да су и комуналне услуге у Српској повољније него у било којој држави на Западу.

- Када вас тамо негдје стигну све те обавезе, па нисте у стању да плаћате режије, онда тражите други посао и ту нема времена ни за породицу, ни за друштвени живот - навео је Додик и додао да је највећа социјална одговорност у Српској.

Говорећи о одлукама младих да живе и раде у некој другој земљи, он је указао на поражавајућу чињеницу да дјеца немају могућност ни да похађају школу на матерњем језику.

- Плата од 2.500 евра вас тамо зароби и немате живота. Та плата је, уз све трошкове тамо, безвредна - рекао је Додик.

Он је поручио младима да пробају живот и негдје друго, али да не дозволе да постану робови и да буду свјесни одговорности према матичној земљи.

- Данас када прошетате Бањалуком или Источним Сарајевом и тамо неким просјечним градом, видјећете да се овдје много боље живи, бољи аутомобили се возе - рекао је Додик и навео податак да су у Српској 83 одсто становника власници некретнине.

Он је нагласио да се једино јединством и чувањем своје земље може одговорити свим изазовима који долазе.

- Данашње вријеме је тешко, а биће још теже. Какав ће се свијет формирати, то нико не зна. Ако дозволите да вам један странац диктира и ако прихватите да вам странац намеће законе, каква је то онда земља у којој живимо? Не може доћи странац и наметати нам било шта - поручио је Додик.

Он каже да га "убија" у појам чињеница да живи са људима који су спремни да прихвате да им странац намеће законе.

- Њихове приче да им је битно само да ме виде у судници и да ће наћи муслимана за судију слушам сваки дан, али не разумијем како можеш прихватати странца да ти било шта намеће - рекао је Додик.

Он је поручио да се суштина Републике Српске мора разумјети, те да Српска није полтронска земља.

- Ја хоћу да парламент БиХ - какав је такав је, доноси законе, а не да вам неко други дође па намеће. Ово нас враћа 500 година уназад - напоменуо је Додик.

Додик је исказао подршку закључку да је потребна професионализација студентског рада, а говорећи о безбједности младих у Српској истакао је да је васпитање из куће и породице најбитнији.

Он је поновио да је Република Српска добро мјесто за живот.

- Друштво које је уложило у вас очекује и да то вратите, а не да будете себични и да кажете да вас није брига. Никада немојте дозволити да вам неки странац соли памет. Волимо Републику Српску! - поручио је Додик.

Он је указао на то да је концепт БиХ усмјерен на то да се Република Српска представи као неуставна, истичући да ће се као предсједник увијек борити за Српску и њен народ.

- По чему је неки амбасадор способнији да зна више од вас који сте овдје учили школу. Ви сте њима само профитни обрачун. Зато њима не ваља Додик када брани Српску - закључио је Додик и упозорио младе да ће се у будућности сусретати са великим проблемима.

Он је поновио да млади морају да се изборе за свој колективитет.

- Своје се мора бранити колико год они нападају. Додик и /премијер Српске Радован/ Вишковић ће своје мандате завршити, али ви овдје имате своје животе. Није се могуће изоловати, али је могуће направити дистанцу. Држите се наше нације, идентитета и културе  - поручио је Додик.

Покровитељ "Сабора младих Српске" је предсједник Републике Српске.