latinica  ћирилица
06/09/2023 |  16:52 | Аутор: СРНА

Конаковић: БиХ да буде што мање зависна од било кога

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић рекао је да су на састанку партнера у власти на нивоу БиХ данас у Сарајеву отворене приче о пројектима који би требали да БиХ учине што мање зависном од било кога и како би енергенти били понуђени грађанима у цијелој у БиХ.
Састанак у Сарајеву - Фото: Уступљена фотографија
Састанак у СарајевуФото: Уступљена фотографија

- Нисмо само говорили о 'Источној интерконекцији' него и о `Јужној интерконекцији' и новим изворима који би БиХ учинили што мање зависном од било кога  - навео је Конаковић новинарима након састанка.

Конаковић је рекао да су на састанку направљени мали помаци о одређеним темама, али да се саговорници углавном нису сагласили око предложених рјешења.

- Договорили смо наставак разговора у скором року, када ћемо дефинисати и отворити нова поглавља, неке нове законе који би требали користити свим грађанима БиХ - рекао је Конаковић.

Он је рекао да је имплементација одлука са састанака партнера у власти виђена на протеклим сједницама парламента БиХ, те да се тај дио договора представља међународној заједници, "очекујући одређену врсту награде".

- Ових пет закона који су усвојени једнако ће користити свима и то је водиља која нас тјера на разговоре, па понекад и када то не бисмо радили - нагласио је Конаковић.

Према његовим ријечима, данас се може говорити о конкретним резултатима који су иза партнера у власти, као и о наредним састанцима који требају произвести нове резултате.

Говорећи о закону о судовима, Конаковић је навео да је то тешка тема око које се ломе копља, наводећи питања надлежности судова, њиховог сједишта и вјерских права унутар закона.

- То је нешто око чега полемишемо и покушавамо да нађемо компромис у којем нико не би био оштећен - нагласио је он и додао да је у оквиру закона о сукобу интереса, на којем се ради, уважен велики дио сугестија.

Састанак лидера СНСД-а Милорада Додика, ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и "тројке", коју чине предсједници СДП-а Нермин Никшић, Народа и правде Елмедин Конаковић и Наше странке Един Форто, одржан је данас у Сарајеву.

Након састанка Додик није давао изјаве за новинаре.