latinica  ћирилица
06/09/2023 |  16:56 | Аутор: СРНА

Никшић: На наредном састанку сет закона за европски пут БиХ

Лидер СДП-а БиХ Нермин Никшић рекао је да је данашњи састанак лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ био припрема за нови који ће бити одржан за 15 дана, а на којем ће бити усаглашен нови сет закона за европски пут БиХ.
Састанак у Сарајеву - Фото: Уступљена фотографија
Састанак у СарајевуФото: Уступљена фотографија

Никшић је рекао да ће те законе покушати да усвоје на Савјету министара и у Парламентраној скупштини БиХ и на тај начин створити претпоставке за отварање приступа удруженим фондовима и преговора за приступање ЕУ.

Он је навео да су резултати разговора на састанцима лидера владајућих странака у БиХ видљиви и да је то корак ка успостављању функционалне власти на нивоу БиХ.

- Ово је корак ка успостављању власти која ће у интересу грађана разговарати о ономе око чега је могућ разговор и која ће ставити по страни оно око чега се не може разговарати - рекао је Никшић новинарима у Сарајеву након састанка лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ.

Он је рекао да је посљедњи састанак лидера, који је одржан у августу у Источном Сарајеву, резултирао спровођењем скоро свих закључака, те да је само остао још закон о судовима у БиХ.

Никшић је навео да није у потпуности тачна ранија информација да је закон о судовима усаглашен са Европском комисијом.

- Данашњи састанак је протекао без трзавица и расправа. Доста је ствари на које различито гледамо, али то сматрамо предношћу. Свако се аргументима бори за своје ставове да би на крају дошли до одређених рјешења - рекао је Никшић.

Он је навео да постоји договор да буду формиране радне групе које ће радити на изради закона о Уставном суду БиХ.

- Неки ће рећи да смо се договорили и да ћемо издати интересе неке. Ништа од тога се нисмо договорили. Људи из струке ће радити на закону и он ће бити у складу са европским законима. То не значи да ћемо брисати стране судије. Они неће бити брисани до оног тренутка када постане извјесно да постоје оптерећења, а то је када постане извјесно да ћемо бити чланица ЕУ, јер не можемо бити чланица са страним судијама - појаснио је Никшић.

Он је додао да је на састанку разговарано и о измјенама Изборног закона у БиХ, те да и ту постоје различити ставови, као и о пресуди Суда у Стразбуру.

- Причали смо и о високом представнику, ми ту имамо свој поглед. Нажалост, ми смо земља у којој још постоји потреба за Канцеларијом високог представника. Изјаве /лидера СНСД-а/ Милорада Додика смо чули, али наравно, као што ни он не може утицати на наше ставове, не можемо ни ми утицати према њему - рекао је Никшић.

Он је додао да је данас разговарано и о источној и о јужној гасној конекцији, те инвестицијама и новцу који је на рачуну "Електропреноса БиХ", те расподјели средстава од акциза.

Никшић је демантовао наводе новинара да су представници СНСД-а изашли раније са састанка због било каквих неслагања, појаснивши да су најављено отишли раније због обавеза у Бањалуци.