latinica  ћирилица
07/09/2023 |  11:53 ⇒ 13:48 | Аутор: Агенције

Бећировић опет пријети: Тражи смјену Додика и подршку за Шмита

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић реаговао је на најаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће полиција Српској имати задатак да ухапси Кристијана Шмита.
Денис Бећировић - Фото: Уступљена фотографија
Денис БећировићФото: Уступљена фотографија

Бећировић је изједначио Шмита са БиХ.

Каже да ово није "напад" само на Шмита него је "директна пријетња Западу, Дејтонском мировном споразуму, мировном процесу и БиХ".

- Бруталне пријетње Милорада Додика упућене Шмиту увелико подсјећају на пријетње које је представницима међународне заједнице упућивао Ратко Младић. Након Додикове пријетње да ће "опколити касарне Оружаних снага према словеначком моделу из 1991" ово је најопаснија пријетња мировном процесу - поручио је Бећировић.

Истакао је да седмицама и мјесецима "упозоравао међународне и домаће званичнике да је у БиХ на сцени отворени напад на уставни поредак и Дејтонски мировни споразум".

- Јавно позивам Савјет за спровођење мира у БиХ да чврсто подржи Шмита, који треба, у најкраћем року, донијети одлуку о смјени Милорада Додика са функције предсједника Републике Српске и предсједника СНСД-а због антидејтонског дјеловања - навео је Бећировић.