latinica  ћирилица
07/09/2023 |  15:54 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Додик са Зарацином: Српска одбацује сваку врсту дјеловања Шмита

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са специјалним изаслаником Владе СР Њемачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином.
Састанак у Бањалуци - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Састанак у БањалуциФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је током састанка поновио јасан став да Српска одбацује сваку врсту дјеловања Кристијана Шмита као високог представника јер га Савјет безбједности УН није потврдио како је то предвиђено Дејтонским споразумом и да Шмит, представљајући се лажно, прави штету и угрожава суверенитет БиХ.

Када је ријеч о обустави финансирања четири инфраструктурна пројекта у Српској од стране Владе Њемачке, Додик је рекао да је ријеч о политичким и економским притисцима на Републику Српску, али да Српска има алтернативу за финансирање истих.

Додик је упознао специјалног изасланика Владе Њемачке о покушају отимања имовине Републици Српској, те поновио да је то питање ријешено Дејтонским споразумом и да имовина припада ентитетима.

Такође, Додик је рекао специјалном изасланику Владе Њемачке да Српска, упркос бројним притисцима и опструкцијама за њен напредак, има позитивне макроекономске показатеље, стабилна је, снажна и способна да одбрани сваки свој интерес и да њени органи и институције функционишу без проблема.

Теме разговора биле су и Берлински процес, те БиХ интеграције у Европску унију, на чијем путу Српска остаје привржена и жели да буде видљива.

Данашњем састанку  присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.