latinica  ћирилица
08/09/2023 |  07:31 ⇒ 09:21 | Аутор: РТРС

Нови породични закон - одузимање родитељских права или заштита имовинског права дјетета (ВИДЕО)

Родитељи који су у банкама отворили штедне рачуне дјеци након 1. септембра тим новцем могу да располажу само уз сагласност Центра за социјални рад, и то у форми рјешења донесеног у управном поступку.
Центар за социјални рад - Фото: РТРС
Центар за социјални радФото: РТРС

Иако ово није законска новина, у новом породичном закону прецизирано је како родитељи могу располагати непокретностима и дјечијом штедњом.

Многи родитељи сматрају да им је ускраћено важно право и масовно шаљу приговоре центрима за социјални рад.

Зоран Вуковић, отац је троје дјеце. Каже да су ове одредбе новог Породичног закона донијете без консултација професионалаца и организација које се баве родитељством.

- Да држава даје неки новац дјеци и да она прати располагање новца, то би имало смисла али да родитељи штеде и за њихово одраставње, школовање и да неко трећи одлучује, то ми је тотални нонсенс - рекао је Вуковић.

Велики број захтјева родитеља пристигао је у протеклим данима у бањалучки Центар за социјални рад. Уколико је у питању неопходно издржавање или лијечење малољетног дјетета, захтјев ће, кажу, сигурно бити одобрен, док ће остали разлози бити разматрани. Захтјеви се могу предати само уз сагласност оба родитеља, без обзира на то да ли су у брачној или ванбрачној заједници или су разведени.

- Када родитељи нису сагласни око битних питања везаних за живот дјетета, као што је и имовина дјетета између осталог, Центар треба да донесе одлуку, небитно да ли родитељи врше заједничко родитељско право или самостално - изјавила Дајана Каповић из Центра за социјални рад Бањалука.

Измјене породичног закона су вишеструко штетне у смислу угрожавања родитељског права, а у одређеним сегментима и права дјетета, каже правник Јелена Сарафијани.

- Центар за социјални рад је један орган јавног урпављања који нити има легитимитет а ни капацитет да се бави свим нагомиланим проблемима у нашем друштву. Нажалост, имамо дјецу која су у много већој социјалној потреби него што је потреба да за сваког родитеља ЦЗР доноси посебно рјешење, ако родитељи рецимо хоће да располажу дјечијом штедњом - навела је правник и предсједник Удружења "Родитељи за права дјеце" Јелена Сарафијани.

Заштита имовинског права и интереса дјетета није новина и постојала је и у претходном закону из 2002. године, кажу у ресорном министарству. У новом Породичном закону који је ступио на снагу 1. септембра експлицитно је наведено да се располагање имовином дјетета ограничава када су у питању новчана средства.

- Функција сагласности Центра за социјални рад састоји се у томе да се превенира непотребно односно малициозно трошење именовине дјетета а не да се инсталирају правне препреке у вршењу родитељског права - нагласио је министар правде Републике Српске Милош Букејловић.

На констатацију да се родитељи жале због предвиђеног провођења управног поступка код Центра за социјални рад, у министарству кажу како родитељи увијек могу да новац намијењен за подмиривање потреба дјетета депонују или штеде на својим рачунима и да их користе без ограничења и без било чије претходне сагласности.